Lampenkaphoes

lampenkaphoes naaien

Benodigdheden:
-effen witte lampenkap
-katoen (nieuwe stof altijd eerst even wassen en strijken).
-bijpassend naaigaren
-sierband of paspelband
-patroonpapier, liniaal, naaimachine, strijkijzer, strijkplank en eventueel een lockmachine

Stap 1
Meet de omtrek van de lampenkap. Doe het meetlint strak om de kap heen, want je wilt een hoes die er strak omheen zit. Meet ook de hoogte van de kap.
Deze lampenkap heeft een omtrek van 79,5 cm en een hoogte van 20 cm.

lampenkaphoes 1 2

Stap 2
Teken op het patroonpapier een rechthoek met als maten de hoogte en de omtrek van de lampenkap. Teken aan alle 4 de zijdes 1 cm bij. Dit wordt de naadwaarde. Deze rechthoek werd dus 81,5 cm breed en 22 cm hoog. Knip dit rechthoek uit.

lampenkaphoes naaien 4

Stap 3
Het rechthoek van patroonpapier leg je vervolgens netjes op de stof en speld deze vast. Knip het rechthoek uit de stof.

Stap 4
Werk alle vier de zijdes af met de lockmachine of met de zigzagsteek van een gewone naaimachine.

Stap 5 
Vouw de twee langste zijdes 1 cm naar de verkeerde kant om en strijk dit. Je kan hiervoor een zoommatje gebruiken.

lampenkaphoes naaien 6

Stap 6
Vouw de twee korte zijdes naar elkaar toe en leg deze netjes op elkaar, met de goede kanten van de stof tegen elkaar aan. De omgevouwen 1 cm uit de vorige stap vouw je weer even open. Speld deze korte zijde vast en naai op 1 cm afstand.  Je hebt nu al de vorm van een lampenkaphoes.

lampenkaphoes naaien

Stap 7 
Strijk de naad open. Vervolgens doe je de hoes even om de lampenkap heen. Past het? Dan kun je verder. Zit de hoes nog te los? Naai de korte zijdes dan nog een keer met een iets bredere naadwaarde.

lampenkaphoes naaien

Stap 8
Omdat je de naad van de korte zijde hebt open gestreken, moet je een stukje van de omgevouwen zijdes (stap 4) weer even strak strijken. En keer de lampenkaphoes daarna goed, met de goede zijde aan de buitenkant.

lampenkaphoes naaien

Stap 9
Knip twee stukken sierband of paspelband af. Deze moet een paar cm langer zijn dan de omtrek van de lampenkap. Naai deze sierbanden vast aan de randen van de lampenkaphoes. Je legt het band tegen de binnenkant van de hoes en laat het sierband zo ver uitsteken als je zelf mooi vindt (laat genoeg band eronder om het vast te kunnen stikken).
Het sierband kun je vastspelden, zelf doe ik dat niet, omdat ik het handiger vind om het tijdens het naaien langs de rand te kunnen leiden.
Gebruik voor het vast stikken van het sierband een iets grotere steeklengte en verplaats eventueel de naald iets naar rechts, zodat je vlak langs de rand kunt naaien.

lampenkaphoes naaien lampenkaphoes naaien lampenkaphoes naaien

Stap 10
Stik beide sierbandjes vast. Aan het einde vouw je het laatste stukje band naar binnen toe, om het netjes af te kunnen werken. Hecht goed af en knip alle draadjes af. Het naar binnen stekende uiteinde van het sierband kun je gewoon afknippen.

lampenkaphoes naaien

Stap 11
Klaar is je hoes! Doe de hoes over de kap. Zorg ervoor dat de naad van de hoes over de naad van de lampenkap valt. Dan zie je als de lamp aan staat slechts 1 naad.

lampenkaphoes naaien

Gemaakt door: Stipjes en datjes

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *