Lakentje maken

Door de kraamzorg wordt geadviseerd om een lakentje en dekentje in je wieg of ledikant te gebruiken. Dit in combinatie met een dekentje van katoen of wol. Een dekbedje is nog te dik voor de kleintjes. Door het volgen van onderstaande tutorial, maak jij gemakkelijk jouw eigen lakentje.

Benodigdheden
85cm witte katoen
10cm gekleurde stof
Restjes stof voor de huisjes
85cm paspel of een kantje
Vliesofix

Ook nodig
Schaar (een stofschaar en een gewone schaar)
Centimeter
Spelden
Pen
Naaimachine
Strijkbout + plank
Printje van de bijlage

Voor je begint
- Was al je stoffen voor je begint. Doe dit op de temperatuur die je straks ook gebruikt om het uiteindelijk artikel te wassen. Dit voorkomt dat je tijd & energie in een mooi project steekt en het daarna krimpt in de was en dus niet meer bruikbaar is.
- Ik heb een lakentje voor een wiegje of wandelwagen gemaakt. Wil je echter een ledikantlakentje, pas dan de maten aan. Een ledikantlakentje is meestal 100x150cm.

Lakentje maken materiaal
Werkwijze:

Stap 1:
Knip de stoffen op maat
Wit: 84x101 cm en 84x22 cm
Gekleurd: 84x10cm

Stap 2:
Print de bijlage en knip de huisjes uit met een gewone schaar

Stap 3:
Leg de delen van de huisjes op de papierkant van de vliesofix en trek deze om. Wij hebben huisje A en B 2x overgetrokken en huisje C 1x
Knip de delen grofweg uit, dus niet precies op de lijntjes.

Stap 4: Zoek nu de stofjes uit die je wilt gebruiken voor de huisjes. Zorg dat de stukjes groter zijn dan de delen die je van vliesofix hebt geknipt.

Stap 5:
Strijk de vliesofix op de achterkant van de stukjes stof.
Let hierbij op dat je de ruwe kant van het vliesofix op de stof legt en niet de papierkant. Als je hem verkeerd legt, dan plakt de vliesofix aan je strijkbout ipv aan je stof.

2  huisjes vliesofix

Stap 6:
Knip de delen van de huisjes uit en (met de gewone schaar). Vervolgens haal je het papierlaagje van de delen af.

Stap 7:
Leg je strook wit katoen op je strijkplank en bepaal het midden van de strook met een dwarsspeldje.

Nu ga je de huisjes op de stof leggen, let het middelste huisje precies in het midden van het speldje wat je net in de stof hebt gezet. Daarna bepaal je waar je de andere huisjes wilt. Wij hebben ervoor gekozen om ze vlak naast elkaar te plaatsen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ze een stukje van elkaar te zetten.
Als ze allemaal op de juiste plek liggen, kun je ze erop strijken. (let op dat je de juiste kant van de stof boven hebt liggen, zodat je huisje niet aan je strijkbout vastplakt)

3  huisjes gestreken

Stap 8:
Nu zitten de huisjes wel vast gestreken maar mijn ervaring is dat vliesofix niet zo goed vast blijft zitten als je het artikel vaak wast. DaaromL stik de randen van de huisjes nog door. Dit heb ik gedaan met een kleine zigzagsteek.

4  huisjes gestreken

Stap 9:
Nu ga je het paspelbandje tussen de witte strook en de bloemenstrook stikken. Ik doe dit altijd in 2x omdat je dan het mooiste resultaat krijgt.
Speld het paspelbandje eerst vast aan de rand van de witte strook met huisjes. Deze strook huisjes leg je met de goede kant naar boven.

Het paspel leg je met het rolletje naar beneden en de onafgewerkte kant tegen de rand van de strook. Als je een paspel gebruikt met een kantje (zoals ik) dan leg je de kant met het kant boven.

5  paspel 1

Stap 10:
Zet je ritsvoetje op je naaimachine en zet de naald helemaal naar links. Nu ga je de paspel vaststikken vlak naast het ‘dikke koord deel’. Ik houdt mijn vingers altijd vlak naast het paspel want zo kan ik het een beetje sturen.

6  paspel 1 hand

Stap 11:
Speld nu de strook witte stof op de gekleurde stof. Doe de witte stof hierbij bovenaan, dan je zie je namelijk de achterkant van het stiksel die je in stap 10 hebt gemaakt.

Stik nu de twee stoffen op elkaar precies net op de lijn of net links van de lijn. Zo krijg je het mooiste resultaat en komt het ‘rolletje’ van het paspel precies tussen de stoffen.

7  paspel 2

Stap 12:
Je wilt graag dat het ‘rolletje’ van het paspel en het kantje aan de kant van de bloemetjesstof komt, zo valt deze het meeste op. Daarom vouw je de zoom van de twee stoffen met het paspel ertussen, naar de witte kant, speld deze aan de goede kant van de stof en stik deze door.

8  paspel doorstikken

Stap 13:
Strijk je strook en het grote stuk witte katoen. Bepaal het midden van beide stroken en leg ze met de goede kanten op elkaar met de bloemetjesstof kant van je strook bovenaan. Stik ze aan elkaar.

foto-9-DIY

Stap 14:
Nu ga je alle randen omstrijken:
- Strijk eerst het hele lakentje, en strijk hierbij de naad naar de witte kant
- Strijk nu alle randen +/-0.8cm naar binnen (dus je goede kant ligt naar beneden op je strijkplank)
- Strijk nu alle randen nog een keer om. Zo krijg je een nette zoom.
Ik doe dit altijd met de strijkbout want dit geeft het mooiste resultaat.

10  randen strijken

Stap 15:
Nu strijk je je strook om zodat je deze weer met de goede kant bovenaan ligt en de achterkant tegen de witte stof. Speld je strook vast aan je grote stuk wit katoen. Zo werk je de lelijke kant van je strook weg. Je maakt de strook namelijk dubbel!

Speld de strook eerst aan de kant van de naad met het grote witte stuk, dan de zijkanten en dan het stuk wat je overhoudt. Deze zet je vast met dwarsspelden. Zo kan de stof niet verschuiven als je aan het naaien bent. Deze kun je namelijk in je stof laten zitten als je aan het stikken bent.

11  vastzetten strook

Stik nu je lakentje door, volgens de volgorde zoals in de bijlage staat. Begin hier met de naad van het roze pijltje. Zo kun je het lakentje in 1x doorstikken.

Veel plezier met je lakentje!

Deze tutorial is geschreven door Ilse van Vlinder.biz. De materialen zijn te bestellen bij Holland stoffenhuis

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *