Kruikenzak maken

DIY-kruikzak-maken

Het is belangrijk dat je kindje warm wordt gehouden tijdens bijvoorbeeld de koude winterweken. Een kruik kan hierbij helpen. Om de kruik wat op te fleuren vind je hieronder een leuke tutorial over hoe je zelf een kruikenzak kunt maken!

Benodigdheden
35 cm wafelbadstof
Katoenen niet rekbare stof, in ieder geval 2 verschillende met een minimale afmeting van 10x35cm)
Biaisband (totaal 1.10 meter)
Vliesofix (voor je figuurtje)
Bandjes/kantjes/lintjes ieder 35cm

Ook nodig
Schaar (een stofschaar en een gewone schaar)
Centimeter
Spelden
Pen
Naaimachine
Strijkbout + plank
Printje van de bijlage in stap 4

Voor je begint
- Was al je stoffen voor je begint. Doe dit op de temperatuur die je straks ook gebruikt om het uiteindelijk artikel te wassen. Dit voorkomt dat je tijd & energie in een mooi project steekt en het daarna krimpt in de was en dus niet meer bruikbaar is.
- Ik heb gebruik gemaakt van 2 verschillende stofjes, in de werkwijze spreek ik hierbij over stof A en stof B om het overzichtelijk te maken welke stof ik bedoel. Stof A is de bloemenstof en Stof B de ruitjesstof.

Werkwijze:

Stap 1:
Knip de wafelbadstof: 32 x 42cm

Stap 2:
Knip van Stof A en B een strook van 5 x 34cm

Stap 3:
Strijk van de stofstroken aan beide lange zijden een halve cm om. De strook wordt dan 4cm breed

Kruikzak-maken-3

Stap 4:
Print de bijlage van het huisje uit en knip deze uit (met de gewone schaar!)

Stap 5:
Leg de delen van het huisje op de papierkant van de vliesofix en trek deze om. Knip de delen grofweg uit, dus niet precies op de lijntjes.

Stap 6:
Knip stukjes stof uit die je wilt gebruiken voor het huisje. Zorg dat de stukje groter zijn dat de delen die je van vliesofix hebt geknipt.

Kruikzak-maken-4

Stap 7:
Strijk de vliesofix op de achterkant van de stof. Let hierbij op dat je de ruwe kant van het vliesofix op de stof legt en niet de papierkant. Als je hem verkeerd legt, dan plakt de vliesofix aan je strijkbout ipv aan je stof.

Stap 8:
Je hebt nu dus twee stukjes stof waar je vliesofix achter gestreken is. Hierop zie je de lijnen van het huisje en deze knip je uit (met je gewone schaar). Vervolgens haal je het papierlaagje van de delen af.

Stap 9:
Knip stofstrook A doormidden en strijk van beide helften een stukje om.

Stap 10:
Bepaal het midden van je wafelbadstof en zet hier een dwarsspeldje. Nu ga je een de delen van stofstrook A op de stof spelden. De gevouwen kant tegen de stofspeld aan en 7cm van de bovenkant af. Je legt ze wel tegen elkaar aan maar doordat het netjes gevouwen is en niet meer 1 stuk krijg je een opening.

Kruikzak-maken-5

Stap 11:
Stik de randjes van de lange kanten van de stofstroken.

Stap 12:
Speld nu stofstrook B op 8cm vanaf de onderkant vast en stik deze ook langs de lange kanten af.

kruikzak-maken-6

Stap 13:
Wil je extra bandjes/kantjes toevoegen dan is nu het moment. Ik heb hier 1 (biais)bandje aan de bovenkant van stofstrook B gestikt.

kruikzak-maken-7

Stap 14:
Leg je lap wafelbadstof op je strijkplank en positioneer je huisje. Ik heb deze over strofstrook B gelegd maar wel in het midden. Uiteraard kun je ook zelf een andere plaats kiezen. Strijk het huisje nu vast (let op dat je de juiste kant van de stof boven hebt liggen, zodat je huisje niet aan je strijkbout vastplakt)

Stap 15:
Nu zit het huisje wel vast gestreken maar mijn ervaring is dat vliesofix niet zo goed vast blijft zitten als je het artikel vaak wast. Daarom stik de randen van het huisje nog door. Dit heb ik gedaan met een kleine zigzagsteek. In de bijlage staat ook hoe je dit in 1x kan doen door de richting van de pijlen te volgen (begin bij het sterretje)

kruikzak-maken-8

Stap 16:
Nu gaan we een stuk biaisband aan de bovenkant van de kruikzak stikken. Sommige mensen doen dit in 1x maar ik geef zelf de voorkeur om biaisband in twee keer vast te stikken, dan vind ik het zelf mooier en heb je ook geen kans om een stukje ‘te missen’ aan de achterkant waardoor het niet goed vastzit. Dit werkt als volgt:
- Vouw je biaisband aan 1 kant open en leg deze met de opengevouwen rand naar boven op de achterkant van je stof
- Stik nu precies in het vouwrandje van je biaisband
- Nu vouw je de biaisband om het randje van de wafelbadstof en speld deze vast
- Dan stik je deze kant van het biaisband smal langs de kant af

kruikzak-maken-9 kruikzak-maken-10

 

 

 

 

 

 

Stap 17:

Knip 2 stukken biaisband van 40cm lang, vouw deze dubbel op de lange kant en stik hem vast. Maak aan 1 kant van de stukjes een knoopje

kruikzak-maken-11

Stap 18:
Doe een veiligheidsspeld aan de kant waar geen knoopje zit van 1 kant van de bandjes. Haal de veiligheidsspeld door een van de tunnels die je gemaakt hebt in stap 10 + 11.

Haal de veiligheidsspeld eraf en speld het bandje vast in de tunnel. Doe hetzelfde met het andere biaisbandje. Stik nu beide bandjes aan de uiteinden vast.

kruikzak-maken-12

Stap 19:
Vouw nu het hele stof dubbel over de lange kant met de goede kanten naar binnen, en speld deze op elkaar. Let er goed op dat je stofstroken en je biaisband aan de bovenkant goed op elkaar aansluiten.

Stik de lange kant 1cm van de kant door

kruikzak-maken-13

Stap 20:
Knip de zijkant af zodat je een gelijke rand hebt naast je stiksel. Doe dit niet te dicht op je stiksel want je moet de stof nog afwerken. Zigzag of lock nu de naad af. Dit maakt je naad extra stevig en voorkomt rafelen aan de uiteinden.

Stap 21:
Leg nu de stof met de onderkant naar je toe en je stikrand aan je linkerhand. Aan de rechterkant doe je nu een speld in de stof.

Vouw de stof nu open, als een koker (niet omdraaien, nog steeds met de verkeerde kant van de stof naar je toe) en leg je kant met de naad op de speld en speld deze rand vast. Dit zorgt ervoor dat de naad aan de achterkant van je kruikzak komt en je huisje in het midden. Stik de rand op 1cm van de kant door.

kruikzak-maken-14

Stap 22:
Knip de onderkant af zodat je een gelijke rand hebt naast je stiksel. Doe dit net als stap 20 niet te dicht op je stiksel. Zigzag of lock nu de naad af.

Stap 23:
Knip nu alle afwerkdraadjes af (als je dat nog niet gedaan hebt). En draai je kruikzak om.

Veel plezier met je kruikzak!

Deze tutorial is geschreven door Ilse van Vlinder.biz. De materialen zijn te bestellen bij Holland stoffenhuis

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *