Is jouw kind al uit de luiers? - Debby Mendelsohn

Net als veel andere ouders had ik wel eens gehoord dat kinderen in Nederland vroeger eerder zindelijk waren. Ook kinderen in andere landen zouden eerder zindelijk zijn dan hier in Nederland.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar vrouwen met ervaring in het vroeg zindelijk maken van hun kind om aan ze te vragen hoe ze dat hadden aangepakt. Daarbij ben ik als psycholoog op zoek gegaan naar onderzoeken en boeken op het gebied van zindelijkheid.

Met de informatie van de moeders en kennis uit mijn onderzoek ben ik begonnen met de zindelijkheidstraining van mijn oudste. En het werkte!

Niet alleen mijn eerste kindje was voordat zij twee jaar oud was dag en nacht uit de luiers, maar ook de vier kinderen die daarna kwamen.

Iets nieuws leren is niet altijd gemakkelijk, maar leren gaat beter als het gebeurt in een goede sfeer. Zo is het ook met het zindelijk maken van je kind. Door van de potjestijd een leuke tijd samen te maken, wordt het voor moeder en kind iets om naar uit te zien.

Dit wil niet zeggen dat het zindelijk maken altijd probleemloos verloopt. Maar ook hierbij kun je handigheid ontwikkelen. Zo maakte ik er een gewoonte van om mijn kind voor het naar bed gaan een verhaaltje voor te lezen, terwijl hij op het potje zit. Zo kon mijn kindje lekker slapen na een verhaaltje en help je je kindje om zijn behoefte op het potje te doen.
Kinderen die zindelijk zijn en toch nog af en toe een ongelukje hebben kun je helpen door mee te lopen naar de wc. Zo weet je zeker dat je kind zijn blaas leegt en voorkom je ongelukjes.

De moeite om een kind zindelijk te maken loont natuurlijk altijd. Een kind kan echt lekker rennen en spelen zonder een luier en ouders weten ook wel beters te doen met hun hun tijd. Elk jaar dat een kind eerder uit de luiers is, bespaart ook nog eens honderden euro's (schattingen lopen van  € 580 tot € 800 euro per jaar).

Elke moeder moet natuurlijk zelf beslissen wanneer zij haar kindje zindelijk wil maken. Of dat met een jaar is, of net voordat haar kinderen naar school gaan, iedere situatie is anders. Maar het is wel handig om te weten dat kinderen vroeg uit de luiers kunnen zijn en hoe je dat kunt doen. Zo hoef je als ouders niet alles zelf uit te vinden.

Succes ermee!

Door Debby Mendelsohn - Zindelijkheid

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *