Huilbaby en de Karp-methode - Carola Siksma

karp methode

Word je radeloos van je steeds maar huilende baby? En heb je alles al geprobeerd om je baby stil of in slaap te krijgen? Dan is er nu licht aan de horizon. Kinderarts Carole Lasham, Amerikaanse van origine en vroeger zelf moeder van een huilbaby, presenteert haar boek: de Karp methode. Zij kwam jaren geleden kinderarts Harvey Karp tegen en was in eerste instantie sceptisch over zijn methode. Toen ze met eigen ogen zag hoe hij in 'no time' een huilbaby stil kreeg, was ze behoorlijk onder de indruk.

Werkzaam op de poli van het ziekenhuis Ter Gooi past ze al lange tijd deze methode toe. Zelfs radeloze ouders die bij haar langskomen met hun 'screamer' helpt ze snel met deze simpele methode. Tijdens de boekpresentatie waar we getuige van zijn vertelt Lasham: 'Als baby's geboren worden zijn ze eigenlijk nog niet af, eigenlijk zouden ze met 12 maanden geboren moeten worden. Als baby's beginnen met huilen is dat meestal in de zesde of achtste week na de geboorte. Als een baby overmatig veel huilt, krijgen veel ouders te horen dat het gaat om darmkrampjes, zo modderen ouders soms weken aan met andere voeding en het huilen van hun baby. Maar als het echt om darmkrampjes zou gaan, zouden veel meer premature baby's daar last moeten hebben.'

Carole Lasham wil niets anders dan ouders helpen met hun probleem. Het originele boek van Karp vond ze veel te Amerikaans, daarom schreef ze een handleiding voor alle Nederlandse ouders die willen weten hoe je met een huilbaby om moet gaan. Het boek is net zoals wij Carole ontmoeten: praktisch, toegankelijk en vol passie geschreven.

De Karp methode bestaat uit vijf belangrijke stappen:

  1. Inbakeren
  2. In je armen op de zij leggen
  3. Hard 'Shhhh' fluisteren in baby's oren (baby's zijn gewend aan harde geluiden in de  baarmoeder vergelijkbaar met een stofzuiger of grasmaaier!)
  4. Stevig wiegen
  5. Speen geven

Toen Carole zelf een keer in Afrika was zag ze Afrikaanse vrouwen min of meer hetzelfde doen. Carole: 'We weten tegenwoordig helemaal niet meer hoe we met baby's om moeten gaan, we zijn vervreemd van de natuur!' meldt ze.

Meer over huilbaby's >>
Bestel het Karp Methode boek >>

*Foto: Bel Nieuws

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Huilbaby en de Karp-methode - Carola Siksma


Helaas werkt de KARP Methode vaak niet bij echte huilbaby’s. Zeker wanneer er een lichamelijke oorzaak ten grondslag ligt aan het overmatige huilen van de baby. Dan lapt de baby de KARP Methode gerust aan zijn of haar babylaarsje. Wanneer je een huilbaby hebt en op zoek bent naar oorzaken (zowel lichamelijk als extern), tips en oplossingen, kan het boekje ‘Wat te doen met mijn huilbaby?’ wat onlangs verschenen is zeker uitkomst bieden!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *