Hoe werkt het babybrein?

baby brein

Er is nog maar weinig bekend hoe onze hersenen werken, laat staan die van een baby. Nu lichten twee onderzoekers een tip van de sluier op. Hoogleraar Sabine Hunnius, tevens hoofd van de BabyBRAIN groep van de Radboud Universiteit in Nijmegen en neurowetenschapper Michiel van Elk een boek. Ze schrijven over hoe de hersenen van een jong kind zich ontwikkelen en geven veel inzichten.

Eerste twee jaar bepalend voor ontwikkeling

Wist je bijvoorbeeld dat de eerste twee jaar bepalend zijn voor de ontwikkeling van je kind? In de eerste twee jaar worden de hersenen gevormd en daarmee de basis gelegd voor de verdere gezondheid van je kind. Daarbij zijn interacties met ouders en anderen belangrijk, zo worden in de beginperiode de eerste verbindingen in de hersenen aangelegd.

Wat heeft een baby nu echt nodig?

Ook gaan de schrijvers dieper in op wat een baby nu werkelijk nodig heeft. In het kort is dat een liefdevolle en stimulerende omgeving. Door goed naar je kind te kijken weten ouders van nature wel wat hun kindje nodig heeft. Hebben ze behoefte om te kijken, om te grijpen of anders?

Prettige verrassingen graag

Als kindjes tussen de drie en vier maanden oud zijn, lachen ze graag om grappige dingen. Er is ook ontdekt wat baby's in het algemeen grappig vinden, zoals zachtjes in het gezicht blazen en sociale spelletjes zoals kiekeboe spelen met een doekje over baby's of papa's of mama's gezicht.  

boek babybreinVoorlezen helpt bij de taalontwikkeling

Hoe meer taal een baby hoort, hoe beter dat is voor de taalontwikkeling. En dan natuurlijk van papa, mama of andere familieleden. Persoonlijke interactie is belangrijk en daar helpt voorlezen uit een boekje bij.

Baby's houden van zoet en vet

Heb je toen je zwanger was en borstvoeding gaf wortelsap gedronken? Dan is je baby na de geboorte al vertrouwd met de smaak ervan, dat toont onderzoek aan. Rond een half jaar vinden deze baby's wortelhapjes lekkerder dan hun leeftijdsgenootjes. Dus: voorkeuren voor smaken zoals zoet en vet zijn aangeboren, maar ook een beetje te beïnvloeden!

Bron: Het boek Het Babybrein, kost 19,99 euro, kun je hier bestellen.

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *