GPS kinderhorloge blijkt niet zo veilig

gps kinderhorloge enox

Met het kinderhorloge Safe-Kid-One kun je je kind op afstand in de gaten houden. Met de gps-tracker kun je zien waar je kind aan het spelen is en of het niet afwijkt van zijn route naar school. Je kunt zelfs een digitaal ‘hek’ instellen. Er gaat dan een alarm af zodra je kind buiten de aangewezen zone komt. Maar het horloge blijkt niet zo veilig als het is. Kwaadwillenden kunnen meekijken! Zij kunnen commando’s sturen naar het horloge en je kind lokaliseren via gps. Gegevens zoals telefoonnummer en locatiegeschiedenis kunnen eenvoudig worden uitgelezen en gewijzigd. Reden voor de Europese Commissie om de Duitse fabrikant Enox op te roepen de smartwatch terug te roepen. De communicatie met het centrale computersysteem van Enox (de ‘backend-server’) is niet versleuteld, waarschuwen de autoriteiten.

GPS horloges zonder versleuteling

De Nederlandse concurrent One2track, gespecialiseerd in gps-horloges voor kinderen en hulpbehoevende ouderen, zegt in een reactie dat ze gebruikmaken van een volledig versleutelde verbinding met daarnaast een extra firewall waarmee onbekende telefoontjes automatisch worden afgeslagen. One2track waarschuwt voor sommige handelaren die horloges uit China importeren. De apps en online-opslag van de horloges voldoen niet aan de Europese privacyregels. De verbinding loopt over een onveilige http-verbinding.

Consumentenbond waarschuwt voor onveilige gps horloges

Ook de Consumentenbond waarschuwt voor onveilige gps-kinderhorloges. De bond raadt met klem het gebruik af van de Gator 2 en horloges die werken met de SeTracker-app. ‘Kinderen kunnen worden afgeluisterd. Het is niet duidelijk waar de gegevens van je kind heen gaan. Dit is in strijd met de Europese privacywetgeving.’

 

Meer lezen over de voor- en nadelen van GPS kinderhorloges

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *