Gifwijzer voor een veilig huis

Carola Siksma-Ruiters oktober 19th, 2017

gifwijzer - kopieEr is een nieuwe gifwijzer van VeiligheidNL waarmee je als ouder je huis nog veiliger kunt maken voor je baby en kind en die je ook vertelt hoe je moet handelen bij een vergiftiging!

Weet welke giftige stoffen je in huis hebt

Ouders onderschatten vaak hoeveel giftige producten ze in huis hebben. Wasmiddel, paracetamol en tabak zijn voor kleine kinderen giftig en vaak de aanleiding voor een bezoek aan het ziekenhuis. Jaarlijks komen 1.200 kinderen onder de 5 jaar op de Spoedeisende Hulp terecht nadat ze in aanraking gekomen zijn met een giftige stof. Het zijn vooral kinderen van 1 en 2 jaar, die hard bezig zijn met het ontdekken van de wereld.

De grootste boosdoeners zijn medicijnen (28%), kinderen zien die vaak voor snoepjes aan. Gevolgd door huishoudchemicaliën (25%) voedsel (9%) en tabak (3%). 43% van de gevallen moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij schoonmaakmiddelen gaat het vaak mis tijdens het gebruik. Bijvoorbeeld als de dop van de fles is tijdens het schoonmaken en vader of moeder even wordt afgeleid door de telefoon. Kleine kinderen denken een fles limonade te zien en willen graag een slok. Ook liquid caps (wascapsules voor de wasmachine) zien er vaak erg lekker uit. Een kind die dat even wil proeven krijgt snel veel vloeistof binnen omdat de folie snel oplost als een kind eraan sabbelt. Daarom moet je altijd het etiket op de verpakking lezen, daar staan gevaarsymbolen op, zodat je weet wat je in huis hebt.

Giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor je kind

De Gifwijzer bevat 183 stoffen en planten met een indicatie van giftigheid en een advies wat te doen als het toch misgaat. Zo krijg je inzicht in wat giftig is en kunt daarnaar handelen. Bijvoorbeeld door de ficus de deur uit de doen en de schoonmaakmiddelen op te bergen, ook tijdens gebruik.

Waar kan ik een gifwijzer krijgen?

De Gifwijzer is verkrijgbaar bij de apotheek en te bestellen op gifwijzer.nl. De Gifwijzer is er ook in digitale vorm: de Gifwijzer app is te downloaden in de App Store en bij Google Play. De Gifwijzer wordt ondersteund door Het Nederlandse Rode Kruis en Het Oranje Kruis.