Fruithapje? Go Bio! - Chantal van den Bossche

Met zes maanden, als de borstvoeding wordt aangevuld met vaste voeding, komen veel ouders voor de keuze: “Koop ik voeding in potjes of geef ik mijn baby of peuter een zelfgemaakt hapje?” Want vers is lekkerder, goedkoper en duurzamer. Toch blijft het als het om vers gaat oppassen. Niet-biologisch verbouwde verse producten zijn dan een minder goed idee.  Zeker voor zuigelingen en opgroeiende kinderen.

Uit een steekproef van WECF en PAN-Europe bleek in dat groente en fruit uit de Nederlandse supermarkten voor de meest kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen baby’s en peuters vaak helemaal niet zo veilig zijn.

WECF heeft eind 2012 meetgegevens van pesticidenresiduen in groenten en fruit uit de Nederlandse winkelschappen geanalyseerd en vond veel resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Deze chemische stoffen kunnen al in hele lage dosis de ontwikkeling en gezondheid van kinderen aantasten.

Chantal van den BosscheWe vonden in 55% van de geteste aardbeien en in 90% van de appels uit Nederlandse supermarkten pesticidenresiduen met hormoonverstorende werking, ondanks het feit dat Europa blootstelling aan deze stoffen in voedsel sinds 2009 niet toelaat.

Vanwege hun dunne huid, lage gewicht en snelle stofwisseling vormen baby’s een kwetsbare groep. Als voorzorgsmaatregel bestaat daarom al jaren binnen de Europese Unie richtlijn 2006/125/EC die de kwaliteit van verpakte (potjes-)voeding voor zuigelingen en peuters (tot 3 jaar) in de EU regelt. Potjes mogen niet meer dan 0,01 mg actieve stof (pesticide) /kg voedsel bevatten. Controles hebben aangetoond dat deze normen vrijwel nooit worden overschreden. Maar je wilt toch als ouder niet aangewezen zijn op potjes?

Hormoonverstorende fruithapjes? Ga lekker bio!

Wat als je zelf de babyvoeding bereidt? In de reguliere land- en tuinbouw is het gebruik van pesticiden helaas heel normaal. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleert in Nederland steekproefsgewijs of wordt voldaan aan de Europese eisen. Zo worden jaarlijks duizenden monsters van plantaardige en dierlijke levensmiddelen op pesticidenresiduen getest.

Alleen een land- en tuinbouw, die geen gebruik maakt van pesticides, zoals biologische landbouw, kan deze doelstelling benaderen en dus de meeste bescherming bieden aan kwetsbare groepen als kinderen, zwangere en borstvoeding gevende vrouwen. En ja, dan uiteraard liever vers, want hoewel de meeste babyvoedingsproducenten tegenwoordig gebruik maken van producten uit biologische landbouw, is vers vanuit milieu oogpunt – denk alleen al aan het verpakkingsmateriaal – veruit te prefereren.

Een Veilig Nest is speciaal gericht op het creëren van een veilige omgeving voor baby’s en jonge kinderen.

Door Chantal van den Bossche - Gezond leefmilieu

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *