Eigen speendoekje maken

Speendoekje totaal

Speendoekjes zijn ideaal voor je kleine dreumes om lekker mee te kroelen of voor jezelf om het speentje makkelijker terug te vinden. Met onderstaande DIY maak jij nu een gepersonaliseerd speendoekje.

Benodigdheden

Benodigdheden
Restjes stof; katoen en een zacht stofje zoals jogging of (welness)fleece
Lintjes van 15 cm en eentje van 35cm
Indien gewenst: een stukje paspelband
Stofschaar en papierschaar
Centimeter
Spelden
Krijt(pen)
Naaimachine
Printje van de bijlage

Voor je begint

- Was al je stoffen voor je begint. Doe dit op de temperatuur die je straks ook gebruikt om het uiteindelijk artikel te wassen. Dit voorkomt dat je tijd & energie in een mooi project steekt en het daarna krimpt in de was en dus niet meer bruikbaar is.
- Ik heb gekozen voor de vorm van een huisje omdat dit bij de andere producten past. Maar een ster of hartje is natuurlijk ook heel erg leuk!

Werkwijze

Stap 1: Print de bijlage en knip de vormen uit

Download hier de bijlage speendoekje maken

Stap 2: Trek de figuren over op de achterkant van de stoffen met krijt. Sorry niet zo’n duidelijke foto 😀

Stap 3 Speld de paspel op je stof. Je spelt deze op de goede kant van je stof met het ‘rolletje’ van de paspel naar het middenvlak van je vierkant. Stik deze vlak naast het rolletje vast met behulp van je ritsvoetje

Stap 4 Speld nu het dakje van het huisje op je huisje. Leg hierbij je dakje met de goede kant naar boven, nu leg je het huisje met de verkeerde kant naar beneden bovenop het dakje. Zo zie je namelijk het stiksel die je in stap 3 hebt gemaakt. Deze lijn kun je dan aanhouden voor het vaststikken van je dakje.

stap-2,3,4-speendoekje

Stap 5 Vouw de naad naar boven, speld deze vast en naai de naad vast. Ik heb dit hier met een siersteek gedaan, vond ik wel leuk om een keer te gebruiken.

Stap 6 Knip nu je stukjes lint. Ik heb 11 stukjes van 15cm gebruikt en 1 stukje van 35cm. Speld nu de lintjes aan de zijkanten van het huisje. Je vouwt deze eerste dubbel en de afgeknipte randen, leg je naar de buitenkant. Zo ontstaat straks een lusje/label bij elk lintje. Let hierbij op dat je wel minimaal een stuk van 4cm hebt waar je geen lintje hebt zitten. Dit wordt het keergat. .

Stap 7 Om ervoor te zorgen dat de lintjes goed vastzitten, stik ik ze alvast vast. Dit doe ik op een stukje buiten de krijtrand zodat je die stiklijn straks niet ziet als het doekje af is.
stap-5,6,7-speendoekje

Stap 8 Nu speld je het katoenen huisje op het zachte stofje. De goede kanten op elkaar.

Stap 9 Stik nu de krijtlijntjes op het huisje. Laat hierbij een stukje open om als keergat te gebruiken. Let hierbij op dat je dit altijd midden op een rechte lijn doet en niet in een hoek. Je krijgt een hoek nl anders nooit meer mooi vastgezet.

Stap 10 Knip nu ongeveer 1 cm van je stiklijn de randjes af. Knip ook de puntjes af (zie foto)

Stap 11 Keer het huisje nu om door het keergat en vouw je puntjes goed naar buiten.

Stap 12 speld nu vlak langs de kanten

stap-8,10,12-speendoekje

Stap 13 Stik de randen nu nog een keer door. Zo heb je ook gelijk je keergat gedicht.

Speentje eraan en knuffelen maar!

Deze tutorial is geschreven door Ilse van Vlinder.biz. De materialen zijn te bestellen bij Holland stoffenhuis

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *