Eetproblemen bij baby of kind? Dwang werkt juist averechts

eetproblemen baby kind

Heb je een kindje dat goed eet, dan is dat geweldig. Maar veel gezinnen hebben te maken met een baby of peuter die slecht eet. Volgens deskundigen zitten ouders er soms wat te dicht op, iets meer de teugels laten vieren werkt soms beter.

Radeloos als je kind weer niet wilt eten

Soms kun je als ouder radeloos worden als je kind weer zijn of haar neus optrekt voor het eten dat je wilt geven. Ouders met een slecht etend kindje kunnen soms overbezorgd raken. Dat verschijnsel is helemaal niet zo vreemd, want ons oergevoel vertelt ons dat kinderen kunnen komen te overlijden als ze ondervoed raken. Heb je als ouder nog wat extra problemen op je bordje liggen zoals een overlijden, moeilijke zwangerschap of scheiding, dan raak je misschien nog sneller in paniek. Ga je er dan als ouder te dicht op zitten, dan zorgt dit voor spanningen aan tafel die je kind heel goed aanvoelt. Met deze spanningen is het al snel gedaan met de eetlust.

Meer dwang om te eten werkt averechts

Volgens deskundigen heeft het geen zin om naar de angst van het ondervoed raken te handelen, het werkt zelfs averechts. Het is helemaal niet vreemd dat peuters soms een maaltijd overslaan en dat ze niet van groente houden. Peuters eten liever voedsel waar veel calorieën inzitten zoals vlees, vis, patat etc. Dan is hun maagje snel gevuld en zijn ze klaar met eten. Biologisch gezien is het ook niet zo vreemd, kleine kinderen hebben een melkgebit en dat betekent dat moeder natuur rekent op een beetje extra voedingsstoffen naast moedermelk. Natuurlijk is het goed om kinderen vroeg te laten wennen aan geuren, smaken en texturen van voedsel, maar pas als het vaste gebit doorkomt, zo rond het zesde of zevende jaar, zul je zien dat kinderen meer openstaan voor het eten van meer groenten en fruit.

De oplossing voor slecht etende kinderen

De oplossing is om je kind niet te veel te voeren, want hier zit al te veel dwang in. Het is veel beter om je kindje op een andere manier kennis te laten maken met eten. Bied je kindje dus stukjes zachtgekookte groente en fruit aan. Daarmee geef je kinderen het gevoel dat ze zelf mogen bepalen wat ze eten.  Dit heet ook wel de Rapley methode. Dat betekent ook dat knoeien en kliederen is toegestaan! Geef je kindje een grote slab en leg onder de kinderstoel een kleed of een mat, dan is het zo opgeruimd. Het wordt misschien een beetje een kliederboel, maar bedenk dat het heel goed is voor je kindjes zelfvertrouwen, dat je kleintje zo beter leert eten en dat het maar een fase is!

Bron: Klinisch psycholoog en psychotherapeut Marilene de Zeeuw in vabladvroeg.nl

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *