Duurzaamheid baby- en kinderkleding zorgwekkend

Krant van de aarde - Duurzaam

Uit een onderzoek van Rank a Brand is gebleken dat merken die baby- en kinderkleding produceren nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om duurzaamheid. Rank a Brand onderzocht 15 merken en de conclusies zijn zorgwekkend. Op een schaal van A tot E heeft het best scorende merk maar een C-label behaald en de nummer twee een D-label. De andere 13 merken behaalde het E-label. Rank a Brand raadt deze baby- en kinderkleding af te kopen tot de bedrijven met milieuvriendelijkere kleding komen.

Het merk Name It behaalde het C-label en is dan ook redelijk op de goede weg naar duurzame kleding. Toch is er nog genoeg werk te doen. Merken kregen onder andere punten voor het gebruik van meer dan 20% milieuvriendelijke materialen, het lidmaatschap bij Danish Ethical Trading Initiative en het hebben van een gedragscode voor werknemers in lagelonenlanden. Imps & Elfs behaalde met een D-label de tweede plek. Dit merk kreeg punten voor het gebruik van 59% milieuvriendelijke materialen en het lidmaatschap van MADE-BY. Oilily, Hoppies, Kik+Kid en Lebig kregen het E-label. Deze merken maakten geen concreet beleid bekend voor klimaat, milieu of arbeidsomstandigheden bij productie in lage lonen laden.

De resultaten van de ranking vallen tegen. Er wordt weinig gebruik gemaakt van groene stroom, duurzame grondstoffen en milieuvriendelijke chemicaliën. Directeur van Rank a Brand, Radboud van Delft, vindt de uitkomsten dan ook verontrustend. Vooral jonge kinderen zijn extra gevoelig voor schadelijke chemicaliën. Volgens van Delft kunnen we de wereld niet achterlaten op een aarde met een verstoord klimaat, omdat jonge kinderen de wereld zullen erven.

Duurzame baby- en kinderkleding

Er zijn verschillende mogelijkheden om duurzamer te gaan produceren. Zo zou het gebruik van groene stroom al een stap in de goede richting zijn. Daarnaast kan gedacht worden aan het gebruik van gecertificeerde stoffen zoals biologisch katoen bij baby- en kinderkleding.

 

Duurzaamheid-kinderkleding

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *