Dutch Designweek toont eerste kunstbaarmoeder voor premature baby's

kunstbaarmoeder dutch design week

Hoe geef je te vroeg geboren baby's extra tijd om te volgroeien? Een kunstbaarmoeder lijkt de oplossing te zijn. In navolging op het project in de Verenigde Staten waarbij te vroeg geboren lammetjes zich in een warme plastic zak met vruchtwater nog wel vier weken ontwikkelden, is er nu ook in Nederland een kunstbaarmoeder ontworpen. Het model dient ter inspiratie om een eerste echte kunstbaarmoeder te ontwikkelen.

Kunstbaarmoeder in plaats van couveuse

Deze kunstbaarmoeder benadert veel meer dan een couveuse met kunstmatige beademing, de natuurlijke baarmoeder. Het prototype is ontwikkeld door het Maxima Medisch Centrum in samenwerking met Next Nature Network, en was te zien tijdens de Dutch Design Week.

Groei premature baby verlengen

De doelstelling is om met een kunstbaarmoeder extreem vroeg geboren baby's door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen. Baby's die in deze periode geboren worden hebben een kleine overlevingskans. Ongeveer de helft sterft bij 24 weken zwangerschap. En de baby's die het wel overleven kampen vaak hun leven lang met aandoeningen waaronder hersenschade, oogproblemen en problemen met de ademhaling. 'Als het lukt om de groei van de baby's in de kunstbaarmoeder te verlengen tot 28 weken dan loopt de kans om te sterven terug naar 15%', aldus gynaecoloog Guid Oei en neonatoloog Hendrik Niemarkt van het MMC.

Start van wetenschappelijk onderzoek

Het prototype van de kunstbaarmoeder was te zien in het Innovation Powerhouse tijdens de tentoonstelling Chronic Health. Er vond hier ook een inspiratiesessie plaats en een maatschappelijk debat over de kunstbaarmoeder. Deze discussie is de start van het wetenschappelijk onderzoek in Europa door MMC, de Technische Universiteit Eindhoven en andere ziekenhuizen in Zweden, Duitsland, Spanje, België en Nederland. Verwacht wordt dat binnen enkele jaren de eerste kunstbaarmoeder ontwikkeld zal zijn.

Bron: Maxima Medisch Centrum

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *