Doodgeboren baby's mogen worden geregistreerd

doodgeboren baby

Na een lange weg is het eindelijk gelukt: doodgeboren kindjes kunnen vanaf februari 2019 worden geregistreerd in de Basisregistratie Personen. Dit is mede dankzij Natasja Geyteman, die zich al jaren hiervoor heeft ingezet.

Volgens de wet bestaan doodgeboren kindjes niet

Volgens de wet bestaan doodgeboren kindjes niet. Toen Natasja Geyteman in 2007 haar dochter Jolie na een zwangerschap van 40 weken verloor, begreep ze niet waarom deze kindjes niet wettelijk mogen worden geregistreerd. Voor moeders die dit overkomen is het hartverscheurend, zij hebben leven in hun buik gevoeld, maar als het geboren wordt, gaat de wet er mee om als de baby niet heeft bestaan. Dit zorgt voor dubbel verdriet en maakt dat de verwerking een stuk moeilijker.

Acte levensloos geboren kindje

In Nederland is het zo dat je je kind niet kunt laten registreren in het bevolkingsregister. Is je baby jonger dan 24 weken, dan bestaat deze volgens de wet dus niet. Wordt je baby na 24 weken zwangerschap dood geboren, dan valt het onder de Wet op de Lijkbezorging. Je ontvangt dan een acte van een levensloos geboren kindje. Wordt je baby voor 24 weken geboren, dan kun je als ouder kiezen of je deze actie wilt ontvangen.

Om haar actie kracht bij te zetten ontwikkelde Natasja een ontwikkelingsboek met foto's van overleden baby's. Dit zag er niet eng uit, het leek net alsof alle kindjes vredig lagen te slapen. Vanaf 4 februari 2019 kunnen ouders met terugwerkende kracht de namen van hun doodgeboren kindjes laten vastleggen. Staatssecretaris Knops behandelde de wetswijziging en heeft Natasja Geyteman persoonlijk bedankt.

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *