Depressie aanstaande vader verhoogt kans op vroeggeboorte

Depressie zwangerschap

Zweeds onderzoek toont aan dat aanstaande vaders met een depressie een grotere kans hebben dat hun baby te vroeg geboren wordt. Van aanstaande moeders met depressieve klachten was dit al bekend.
De Zweedse onderzoekers volgden de zwangerschap en de geboorte van meer dan 350.000 kinderen die tussen 2007 en 2012 geboren werden. Hieruit bleek dat mannen die in de twaalf maanden voorafgaand aan de zwangerschap van hun partner of in de eerste zes maanden van de zwangerschap 38 procent meer kans hadden op een kind dat veel te vroeg geboren werd - na slechts 31 weken - en 12 procent meer kans op een geboorte tussen de 32 en 36 weken van de zwangerschap.

Oorzaak onbekend
Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van de invloed is. Het is mogelijk dat de depressie van de vader zorgt voor meer stress bij de moeder en zo leidt tot een grotere kans op een vroeggeboorte. Maar er zijn ook theorieën die stellen dat een depressie bij mannen van invloed kan zijn op de kwantiteit en de kwaliteit van het sperma en dit kan dan weer gevolgen hebben voor de baby.

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *