De wondere wereld van babybilletjes - Marjolein Leenarts

Als kersverse ouder komt er veel op je af. En iedereen staat te trappelen om je te voorzien van (goedbedoeld) advies. Zeker op het gebied van huidverzorging van je baby krijg je veel tips. En meestal beweert iedereen net wat anders. Als gastblogger ben ik gevraagd wat meer te vertellen over de verzorging van babybilletjes en het voorkomen van luieruitslag.

Om te beginnen heeft de uitvinding van de wegwerpluier in de jaren ’60 ouders veel gemak gebracht. Ook is de kwaliteit van luiers afgelopen jaren zo verbeterd dat luieruitslag minder vaak voorkomt dan vroeger. Maar toch krijgt nog steeds bijna elk kindje hier een keer mee te maken. Babybilletjes hebben immers best veel te verduren. De hele dag ingepakt in een luier; een warme, vochtige omgeving waardoor de huid erg gevoelig wordt. Door het contact van de huid met urine en ontlasting, ontstaat irritatie. De huid wordt rood en er kunnen zelfs blaasjes, bultjes en wondjes ontstaan. Dit wordt luieruitslag genoemd. De beste preventie is helemaal geen luier dragen, maar dat is niet altijd even praktisch ...

luieruitslag babyHet ene kind heeft wat sneller last van rode billetjes dan de ander, maar eigenlijk is er geen enkel kind die hier niet mee te maken krijgt. Zeker in periodes van diarree, treedt dit snel op. De enige manier om luieruitslag te voorkomen is de luier vaak verwisselen en de huid te beschermen met een goede billenzalf. Het is belangrijk om dik genoeg te smeren met een goede billenzalf, die een hoog percentage zinkoxide bevat. Zinkoxide is een belangrijk ingrediënt in elke billenzalf want dit zorgt voor een beschermende laag op de huid, zodat er geen irritatie optreedt door urine en ontlasting.

Vaak wordt, ten onrechte, gewaarschuwd niet te dik te smeren, omdat de huid dan niet zou kunnen ademen. Je hoeft hier niet bang voor te zijn, want de huid ademt niet op die manier. De huid krijgt zuurstof immers aangeleverd via het bloed.

Het officiële advies luidt dagelijks, bij elke luierwissel dik te smeren. Want voorkomen is belangrijker dan genezen. Als moeder weet ik natuurlijk dat dit er wel eens bij inschiet in alle drukte. Zorg er in iedergeval voor dat als je ziet dat de huid wat rood begint te worden of in periodes van diarree, je direct wat vaker gaat smeren. Succes!

Over Marjolein

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten en dermatoloog in het Brandwondencentrum te Beverwijk. Ze ontwikkelde een eigen lijn babybillenzalf, waterpokken lotion en producten voor de droge huid zonder onnodige toevoegingen en erkend door het huidfonds en met Allergie Keurmerk. 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *