Borstvoeding in het openbaar

Carola Siksma-Ruiters juni 18th, 2018

borstvoeding in het openbaarBen je net boodschappen aan het doen, krijgt je baby honger.... Wat te doen? Misschien is naar huis rijden net wat te ver en zoek je liever een plekje waar je rustig borstvoeding kunt geven.. maar niet iedereen vindt het prettig om in het openbaar borstvoeding te geven. Het gaat daarbij om eenderde van de moeders, blijkt uit onderzoek. Maar er is hoop, er komen gelukkig steeds meer plekken waar je terecht kunt als je je kindje in een fijne omgeving wilt voeden.

Borstvoeden kan hier

Het Voedingscentrum heeft een borstvoedingsvriendelijk logo bedacht en stimuleert gemeentes om meer locaties te creëren. Dat zijn plekken waar je welkom bent om je kind rustig de borst te geven. Er is een speciaal logo voor ontwikkeld met de tekst: 'voeden kan hier'. Dit beeldmerk vind je op de ruiten van horeca gelegenheden, winkels, musea, zorginstellingen, sportclubs, attractieparken en andere openbare gelegenheden.

Wanneer is een ruimte borstvoedingsvriendelijk?

voeden kan hier logoNatuurlijk moet een bepaalde locatie wel 'borstvoedingsproof' zijn, dat wordt ook gecontroleerd. Het moet een rustige ruimte zijn waar je in een lekkere stoel kunt zitten, met losse kussens om je te ondersteunen en een verschoonplekje. Kortom: het zijn plekken waar je je als moeder kunt ontspannen en je geen zorgen hoeft te maken over mensen die dit aanstootgevend vinden. Helaas is dat nog regelmatig het geval!

Welke gemeenten zijn vriendelijk voor borstvoeding gevende moeders?

Gemeentes die borstvoedingsvriendelijk zijn moeten tenminste zeven locaties hebben waar het logo op de ramen pronkt, liefst een beetje verspreid over winkel en woongebieden. De locaties draaien zelf voor de kosten op, maar sommige gemeentes helpen graag een handje met subsidie.

Op dit moment (juni 2018) zijn er meer dan 30 gemeenten die borstvoedingsvriendelijk zijn:

Achtkarspelen, Alphen-Chaam, Almere, Beemster, Bergeijk, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Buren, Cranendonck, Ede, Eersel, Ermelo, Geldermalsen, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Horst aan de Maas, Landerd, Lingewaal, Maasdriel, Middelburg, Opmeer, Renswoude, Scherpenzeel, Sint Anthonis, Someren, Tiel, Waalre, Westvoorne, Wijchen en Zaltbommel. Daar is onlangs Huizen aan toegevoegd.

Op de site van het voedingscentrum.nl  kun je meer informatie vinden over borstvoedingsvriendelijke gemeenten. Je kunt hier ook zelf een gemeente aanmelden.