Borstvoeding doe je zo! - Debby Mendelsohn

borstvoeding-doe-je-zo-boek

Voor de geboorte van je baby denk je waarschijnlijk vaak aan wat je met je baby gaat doen. Een van de dingen die je zal doen is het geven van voeding aan je baby. Als je er voor kiest om borstvoeding te geven dan is deze blog voor jou. Ik deel mijn ervaring zodat jij ook met succes kunt voeden.

Stap 1 De voorbereiding

Je hoeft niet te wachten tot je baby geboren is met het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Juist tijdens je zwangerschap heb je de tijd om je in te lezen. Ik had voor de geboorte van mijn eerste kind een boek gelezen en was daar heel blij mee. 'Na de geboorte van mijn dochter wist ik hoe ik kon zorgen dat de eerste voedingen goed zouden verlopen.' Er bestaan ook borstvoedingscursussen. Alles wat je zelf weet helpt je om met succes te voeden.

Stap 2 De eerste voeding

Je wilt het liefst je baby bij je in de armen houden en dat komt goed uit, want het beste is om de eerste voeding zo snel mogelijk te geven, het liefst binnen het eerste uur na de geboorte. Om dit goed te doen, is het belangrijk dat je baby de melk op de juiste manier drinkt. Een baby heeft wel een zuiginstinct, maar toch kun jij hem helpen. Hoe?
Door hem met zijn mondje zo voor je borst te leggen, dat hij makkelijk bij de tepel kan. Wanneer je baby goed ligt, zal hij zijn mond wijd openen en een groot gedeelte van de tepelhof in zijn mond nemen. Hij zal echte slik en drinkbewegingen maken. 'Ik dacht altijd dat een baby uit zich zelf goed kon drinken, bij mij deden de kindjes dat echter niet. Daarom zorgde ik er voor dat ze er 'goed voor lagen'. Na de eerste borst bied je de tweede borst aan. Laat je baby drinken, totdat hij zelf stopt of de borst loslaat. De kans is groot dat je baby aan de borst in slaap is gevallen...

Stap 3 Voeden tijdens de kraamtijd

Net zo als de eerst voeding, kun op dezelfde manier voeden tijdens de kraamtijd. Elke keer dat je baby dorst heeft kun je hem een slokje uit de borst geven. En nu komt een héél belangrijk aspect om de borstvoeding te doen slagen: er is geen maximum aantal voedingen, wel een minimum van 8 à 10 keer per etmaal. Bij mij in de kraamtijd ben ik gestopt met tellen, het was echt niet bij te houden. Als de kraamhulp de volgende morgen kwam, vroeg zij: 'Hoe vaak is je baby gekomen?' Dan kon ik alleen antwoorden: 'Zo vaak, dat ik het niet meer heb opgeschreven.' Dat je baby zo vaak drinkt heeft een een functie: Elke keer dat je hem een voeding geeft, krijgt je lichaam een signaal dat het melk moet maken. Dus: hoe vaker je baby tijdens de kraamtijd drinkt, hoe meer melk je maakt.

Stap 4 Borstvoeding als onderdeel van de dagelijkse routine

De kraamtijd is de periode waarin je de borstvoeding opbouwt. Nu kun je daar van profiteren: de voedingen zullen waarschijnlijk soepeler en makkelijker verlopen dan in de eerste paar weken. Je kunt nu ook oefenen met het geven van een flesje als je niet altijd de borst wil of kan geven.

Stap 5 Moedermelk combineren met vast voedsel

Ongeveer de eerste zes maanden heeft je baby geen behoefte aan vast voedsel. Geleidelijk kun je naast de borstvoeding overgaan op het geven van vast voedsel. Je baby drinkt dan nog melk bij jou, naast de maaltijden.

Stap 6 De borstvoeding afbouwen

Je kunt stoppen met het geven van borstvoeding op elk door jou gewenst moment. Probeer wel het afbouwen geleidelijk te doen en niet meer dan één voeding per week af te bouwen. Elke voeding die je laat vallen kun je vervangen door een voedingsmiddel dat past bij de leeftijd van je kind.

Ik wens je veel plezier met je baby en de borstvoeding.
Debby-mendelsohn

Door Debby Mendelsohn 

Wil je meer weten over borstvoeding geven? In het BabyStuf borstvoedingsdossier vind je enorm veel informatie!

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *