Borstvoeding geven


borstvoedingKiezen voor borstvoeding

Denk je erover om straks borstvoeding te geven? Dan is het verstandig om al tijdens je zwangerschap betrouwbare informatie te verzamelen. Laten we vooropstellen dat iedere moeder kiest wat het beste is voor haar baby en zichzelf. Ga daarin af op je gevoel, want dan zal het voeden het meest relaxed verlopen.

Voordelen van het geven van borstvoeding

Vanaf het moment dat je baby geboren is totdat je baby zes maanden oud is bevat borstvoeding alle benodigde voedingsstoffen. In de melk van de eerste dagen, colustrum genaamd, zitten al veel stoffen die je baby helpen beschermen tegen infecties en ziektes. Er schijnen naast deze levende antistoffen nog 150 andere stofjes in moedermelk te zitten die maar één doel hebben: je baby zo goed en gezond mogelijk te laten opgroeien.

Baby's die met de borst zijn gevoed zijn minder vaak ziek dan baby's die met de fles zijn grootgebracht. Komen er allergieën in de familie voor? Borstvoeding helpt bij het verminderen van de ontwikkeling ervan en zorgt ook voor een verminderd risico op ziektes zoals diabetes en obesitas bij kinderen en reumatische artritis, botontkalking en borstkanker bij vrouwen.

Borstvoeding is ook goed voor de kaakontwikkeling van je baby. Fabrikanten van spenen voor zuigflessen proberen al jaren deze techniek te evenaren maar de zuigtechniek is toch anders. Bovendien zorgt borstvoeding voor een goede gebitsontwikkeling en bevordert de spraakontwikkeling. Als je borstvoeding geeft ben je veel sneller weer in conditie. De baarmoeder trekt zich namelijk vlugger samen en door de energie die borstvoeding vraagt ben je ook eerder weer op je oude gewicht.

Nog een paar voordelen: waar je ook naar toe gaat en waar je ook bent, je hebt altijd voeding bij je op de juiste temperatuur. Door het huid-op-huid contact ontwikkel je bovendien een goede band met je baby. Een huilende baby is gemakkelijker aan de borst te troosten. En last but not least: borstvoeding is helemaal gratis en bespaart je veel geld, wel zo'n 350 tot een kleine 600 euro aan melkpoeder per jaar!

Stoppen met borstvoeding

Vroeger werd de informatie over borstvoeding op een natuurlijke manier doorgegeven door de moeder of tante. Tegenwoordig halen moeders hun informatie bij consultatiebureaus, uit folders, via websites en baby- en zwangerschapsfora's. Nog steeds is borstvoeding geven iets heel natuurlijks maar het is ook een kunst. Door de industrialisatie en vrijgevochten jaren 60 zijn we het borstvoeden namelijk een beetje verleerd.

Je lichaam is er helemaal voor gemaakt om de baby de borst te geven, toch lukt de borstvoeding soms niet. 'Ik had niet genoeg melk', of 'Mijn melk was te waterig' zijn veelgehoorde redenen om te stoppen. Dat is vreemd als je weet dat 98 procent van de vrouwen fysiek wel  in staat is om melk te produceren.

Het mislukken of stoppen met de borstvoeding komt dan ook vaak door onwetendheid of slechte voorlichting. Laat je daarom vooraf, dus tijdens de zwangerschap, goed informeren. Moeders die goed zijn voorgelicht doen het beter met borstvoeding geven en houden het ook langer vol! Trek ook aan de bel bij de verloskundige, kraamhulp of lactatiekundige als het niet lekker loopt met voeden. Denk daarbij aan pijn bij het aanleggen, voeden en klachten over stuwing. Er zijn ook handige hulpmiddelen in de markt om je borstvoeding te laten slagen.

Hulpmiddelen bij borstvoeding

Borstvoeden kost tijd en energie en het is goed om te weten dat er steeds meer handige hulpmiddelen op de markt verschijnen om het borstvoedingsproces zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen.

  1. Om jezelf een stuk vrijheid te geven, als je een avondje weg wilt, de melkproductie op gang wilt brengen, je baby in het ziekenhuis ligt, of als je baby te weinig kracht heeft, zijn er talloze borstkolven.
  2. Een goede voedingsbeha is een must. Sommige kun je al tijdens de zwangerschap dragen.
  3. Het lekken van borsten kun je verminderen door zoogkompressen te gebruiken, ze zijn er van katoen, zelfs met zijde en soms wasbaar.
  4. Als je aan het voeden bent, is prettig draagbare borstvoedingskleding fijn. Er zijn kledingstukken zoals shirts en zelfs jurkjes met speciale openingen om discreet te kunnen voeden.
  5. Heb je moeite met het geven van borstvoeding in het openbaar? Een sjaal kan uitkomst bieden maar ook handige borstvoedingscovers of hoeden.
  6. Om moedermelk optimaal te bewaren zijn er verschillende systemen, voorraadbekers, bakjes en zakjes.
  7. Om de borstvoeding goed op gang te brengen en te houden kun je kruiden kopen waarvan je thee kunt maken.
  8. Om te onthouden welke borst er aan de beurt is kun je een speldje aan je beha vastzetten, maar er zijn ook bandjes waarmee je in een oogopslag ziet hoe laat je baby gedronken heeft en uit welke borst.
  9. Als je weer gaat werken zijn er talloze kolven en praktische tassen met bakjes en zakjes waar je moedermelk steriel in kunt bewaren.

Meer over handkolf, elektrische kolf, enkele en dubbele kolf en hulpmiddelen
Volg onze gratis Mama Masterclasses waaronder: Hulp bij het borstvoeden