Slaapproblemen baby


Slaaproblemen babyHeeft je baby slaapproblemen? Je baby is geboren, heeft een mooi slaapritme en jij en je partner genieten op een uitzondering na, van een welverdiende nachtrust. Dat is natuurlijk hét ideale plaatje maar vaak is de realiteit anders. In het begin moeten jij en je partner vreselijk wennen aan dit nieuwe leven, de nachtelijke voedingen en veelvuldige verzorging. Heeft je baby slaapproblemen dan wordt je baby 's nachts veel wakker en huilt regelmatig. Dit kan behoorlijk uitputtend zijn.

Het is heel normaal dat je baby in het begin nog geen slaappatroon heeft, dat is geen reden om ongerust te zijn. Pasgeborenen en kleine baby's worden tijdens de slaap af en toe wakker, maken geluidjes of bewegen zich eventjes en slapen dan weer verder. Zij worden eigenlijk alleen wakker om te eten, om hun luier te laten verschonen of willen even geknuffeld worden. Dat zijn geen slaapproblemen, maar het hoort er gewoon bij tijdens de eerste weken.

Baby wil niet slapen

Baby's hebben wel een natuurlijk slaapritme. Ze willen slapen wanneer ze moe zijn en worden wakker als ze uitgeslapen zijn. Dat gebeurt in het begin op elk moment van de dag en dus ook 's nachts. Je baby moet namelijk nog leren om zelf in slaap te vallen en langer 's nachts door te slapen. Als je baby niet wil slapen spreken we van spreken slaapproblemen:

  • Als het slaap- waakritme van je baby is verstoord en het niet lukt om zelf in slaap te vallen.
  • Als je baby te moe is om in slaap te vallen bijvoorbeeld na een drukke dag.
  • Als je kindje last heeft van verlatingsangst. Dit komt meestal voor bij baby's vanaf zes maanden oud.
  • Als je baby ziek dreigt te worden of net ziek is geweest.

Slaaptips bij slaapproblemen en onrustig slapen

Je moet je baby dus leren om zelf in slaap te vallen, in zijn eigen bedje. Onze slaaptips kunnen je daarbij helpen.

Tips voor als je baby in bed ligt

Ga niet iedere keer kijken als je baby nog niet slaapt. De tijd om in slaap te vallen, varieert van kind tot kind. Soms valt je baby binnen vijf minuten in slaap, de andere keer duurt het 15 minuten. Het is een kwestie van volhouden. Je baby leert zo dat zijn slaapplek een veilige plek is om in slaap te vallen.

De babykamer moet een prettige slaapplaats voor je kindje zijn. Dat betekent: een goede ventilatie met een juiste temperatuur: de eerste zes tot acht weken zo'n 20 graden, daarna tussen de 16 en 18 graden. Zorg dat je het bedje de eerste weken kort opmaakt. Dat betekent met de voetjes bij de onderzijde van de wieg zodat je kindje niet onder het beddengoed kan komen. Slaaptijd betekent: licht uit en gordijnen dicht!

Lukt het met deze tips niet, zoek dan hulp bij het consultatiebureau of bij een slaapdeskundige.