Gezond leefmilieu zonder schadelijke stoffen


Gezond leefmilieuAls je zwanger bent moet je extra voorzichtig zijn met schadelijke stoffen. Kom je in aanraking met bepaalde chemische stoffen dan kan dat gevolgen hebben voor het immuunsysteem, het hormoonsysteem maar ook het zenuwstelsel van je ongeboren kind.

Deze chemische stoffen zitten in diverse producten waarmee je elke dag in aanraking kunt komen. Ze dringen ons lichaam binnen via voeding, inademing of via contact met de huid. De Gezondheidsraad wil dat de effecten van deze schadelijke stoffen worden opgespoord en onderzocht, vooral tijdens de zwangerschap als de ontwikkeling van het kind het kwetsbaarst is. Over welke giftige stoffen gaat het nu precies?

Bisphenol A of BPA, weekmakers en parabenen

De stof Bisphenol A wordt veelvuldig gebruikt in de verpakkingsindustrie voor plastic flessen en voorheen ook voor babyflessen! Maar het komt ook voor in de binnenzijde van blikverpakking en op gladde kassabonnen. Volgens milieudeskundigen is een geringe hoeveelheid al schadelijk voor jonge kinderen.

Ftalaten zijn weekmakers en worden gebruikt voor het maken van zachte kunststof producten. Het is soms verwerkt in plastic poppen, waterspeelgoed en zwemvleugeltjes. Maar het zit ook in vloeren van PVC, kunststof tegels, tapijt met een kunststof onderlaag, kunstleren meubels en tassen en verpakkingen van PVC.

Parabenen zijn middelen die aan producten worden toegevoegd omdat ze de groei van schimmels en bacteriën remmen. Maar bepaalde parabenen zorgen voor een toename van het vrouwelijk hormoon oestrogeen en kunnen leiden tot contact allergieën. Meer over schadelijke stoffen.

Gifvrij klussen in de babykamer

Als je de babykamer gaat opknappen en inrichten kun je in aanraking komen met chemische en giftige stoffen. Bij het verven, behangen en het leggen van vloerbedekking komen namelijk gassen, weekmakers, formaldehyde, benzenen maar ook biociden vrij. Gifvrij klussen in de babykamer is dus moeilijk, al kun je tegenwoordig wel kiezen voor milieuvriendelijke verfsoorten met veilige bestanddelen. Het advies is dan ook om deze klussen door iemand anders te laten doen als je zwanger bent. Probeer ook het kamertje rond de zevende maand af te hebben, dan kun je de ramen openzetten en de babykamer goed luchten.

Schadelijke hormoonverstorende stoffen

In onderstaand filmpje zie je hoe je jezelf en je kind kunt beschermen tegen hormoonverstorende stoffen

Zwanger? Bescherm je kind tegen hormoonverstoorders! Een film van WECF