CarienVraag de Expert - Zindelijkheid

Heb je een vraag over het zindelijk maken van je kindje? Carien van Zorge is mede-eigenaar van Kaatje Katoen. Door haar jarenlange ervaring en de vele vragen rondom zindelijk heeft zij met haar collega het boek: 'Zindelijk, nu al?' geschreven.

Terug naar alle experts >>

 

 

 

 

Stel je vraag aan Carien:

+ = Verifieer Mens of Spambot ?


Vragen en antwoorden

Het belangrijkste is dat je kindje er lichamelijk aan toe is. De lichaamsfuncties moeten voldoende ontwikkeld zijn, de hersenen moeten een seintje kunnen krijgen dat de blaas vol is en de blaas moet groot genoeg zijn om plas vast te houden.

Gemiddeld genomen is een kindje vanaf 16 maanden al genoeg ontwikkeld om te beginnen met zindelijkheidstraining.

Carien Van Zorge   29 september 2015  


7 people found this faq useful.

Het is goed dat je deze vraag stelt want ontlasting een paar dagen ophouden is niet goed voor het lichaam.

Ontspanning is het keyword hier. Je zoontje moet een plekje vinden waar hij zich volledig kan ontspannen. Misschien vindt hij het vervelend om lang op de wc te zitten, misschien vindt hij het een vervelende ruimte of misschien poept hij liever op een potje. Belangrijk is dat bij het zitten op de wc, zijn voetjes ondersteund worden. Zelf kun je ook moeilijk ontspannen als je met bungelende benen op de wc zit, voor je zoon werkt het precies zo. Een opstapje of krukje gebruiken is dus een must.

Als de wc geen optie is, kun je kijken of er een andere plek in huis is waar hij zich rustig voelt. Voor het ene kind is dat onder de tafel, voor een ander achter de bank. Zet daar dan een potje neer en vertel hem dat hij daar mag gaan zitten en dat je hem daar niet zal storen. Ga er ook niet bij staan, maar "rommel" in de kamer/keuken, ergens in de buurt. Merk je dat dat ook niet ontspannend werkt voor je zoon, ga dan uit die ruimte.
Maak er geen punt van, want onder druk kan je zoon zich niet ontspannen!
Als het goed gaat kun je het gaan verplaatsen naar de wc.

Veel succes!

P.s. Meer tips vind je in ons boekje over zindelijkheid "Zindelijk, nu al?" te bestellen via Bol.com of onze website www.kaatjekatoen.nl.

Carola Siksma-Ruiters   23 februari 2016  


3 people found this faq useful.