MiekeVraag de Expert - Veiligheid baby

Heb je een vraag over veiligheid in en om het huis? Mieke Cotterink, moeder van twee kinderen, houdt zich bezig met de veiligheid van baby- en kinderproducten en met de veiligheid van de omgeving in en om huis. Zij werkt bij de organistie VeiligheidNL.

Mieke: ‘Jonge kinderen onder de 5 jaar leren met vallen en opstaan groot worden. En dat maakt ze extra kwetsbaar voor (ernstige) ongevallen. Een groot deel van de veiligheid van (kinder)producten en omgevingen is in Nederland geregeld via wetgeving en normering. In de wetgeving staan meestal alleen algemene veiligheidseisen. De gedetailleerdere eisen zijn uitgewerkt in normen. VeiligheidNL vertaalt deze wetgeving en normen naar begrijpelijke adviezen. Onze tips en adviezen zijn merk-neutraal.

Terug naar alle experts >>

 

Stel je vraag aan Mieke:

+ = Verifieer Mens of Spambot ?


Vragen en antwoorden

  • Koop een nieuw blik verf, lak of beits dat geschikt is voor binnenwerk.
  • Gebruik geen restjes oude verf of lak van onbekende herkomst. Oude verf kan lood, chroom of andere zware metalen bevatten.
  • Kindermeubilair van onbehandeld hout kun je het beste beschilderen met binnenbeits. Beits dringt diep in het hout door en kan dun aangebracht worden.
  • Indien in verf schadelijke stoffen aanwezig zijn, staat op de verpakking het zwarte Andreaskruis in een oranje vlak. Let op de waarschuwingen en EHBO adviezen die erbij staan.
  • In verven komen vluchtige organische stoffen (VOS) als oplosmiddel voor. Deze stoffen hebben een schadelijke uitwerking op de gezondheid en het milieu. Als u tijdens het schilderen teveel VOS inademt, kunt u last krijgen van duizeligheid en een dronken gevoel. Bij langdurige inademing kan het zenuwstelsel worden aangetast. Sinds 2001 staat het gehalte vluchtig organische stoffen (VOS) op het verfblik. Kies daarom voor een verf met zo weinig mogelijk VOS; deze heeft de aanduiding: ‘bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen’ of is herkenbaar aan aanduidingen als watergedragen hybrideverf, watergedragen alkyd-emulsieverf en watergedragen natuurverf.
  • Breng liever drie dunne lagen verf aan dan één dikke laag. Een dik aangebrachte laag bladdert sneller.
  • Zorg voor een goede ventilatie tijdens het verven.
  • Laat de verf, lak of beits minstens één week drogen voordat het bedje gebruikt wordt. Sluit verfblikken goed af en houd de inhoud buiten bereik van kinderen.

Mieke Cotterink   29 september 2015  


3 people found this faq useful.

Het vastleggen van een kind in bed (fixeren) wordt in beginsel afgeraden en slechts bij hoge uitzondering onder bijzondere omstandigheden geadviseerd. Er zijn (dodelijke) ongelukken gebeurd met het fixeren van kinderen in bed, zowel met zelfbedachte methodes (riem door armsgaten) als met speciaal daarvoor bestemde producten. Alternatieve maatregelen ter voorkoming/het moeilijker maken van:

Op de buik draaien
• Een babyslaapzak maakt het moeilijker om van de rug naar de buik te draaien. Het moment van omdraaien naar de buik, wordt uitgesteld tot de baby wat groter en sterker is. Eventueel kan het voeteneind van de babyslaapzak worden ingestopt of een lakentje gebruikt worden om het kind goed in te stoppen. Een kind leert namelijk van de rug naar de buik te draaien door de voeten in de lucht te steken en die naar één kant te laten vallen.
• Als een kind zichzelf vlot om en om kan draaien, mag hij/zij zelf zijn/haar slaaphouding bepalen.

Mieke Cotterink   12 oktober 2015  


6 people found this faq useful.

Het advies is om de eerste twee jaar geen gebruik te maken van een dekbed. Een dekbed kan niet goed worden ingestopt en is ook veel te warm voor een jong kind. Een dekbed kan ook verstikkingsgevaar opleveren als een kind door getrappel en gewoel in de hoed terechtkomen.

Mieke Cotterink   12 oktober 2015  


3 people found this faq useful.