Deirdre BuddVraag de Expert - Slaapproblemen baby

Heb je een vraag over het slaapritme van je baby? Deirdre Budd heeft ruim 30 jaar werkervaring met met kinderen en gezinnen.
Met haar organisatie Dream-Angus helpt zij kinderen met slaapproblemen.

Terug naar alle experts >>

 

 

 

 

Stel je vraag aan Deirdre:

+ = Verifieer Mens of Spambot ?


Vragen en antwoorden

Vaste rituelen voor het slapen gaan helpen de meeste kinderen. Ik adviseer ouders dan ook om klein gewoontes te verzinnen van niet meer dan drie dingen, die binnen 10 minuten gedaan kunnen worden voor vermoeide kinderen, of 20 minuten voor kinderen die niet zo vermoeid zijn.

Denk aan een vast ritme zoals douchen, tandenpoetsen, boekje lezen en slapen.

Deirdre Budd   12 oktober 2015  


3 people found this faq useful.

Het is nooit leuk als je kindje bang in het donker is. Ik kan je enkele tips meegeven:
- Zorg dat het licht in de gang aanstaat en zet de deur op een kiertje
- Of plaats een nachtlampje in de slaapkamer van je kind
- Zorg voor een vertrouwenspersoon als jij er niet bent in de vorm van een knuffeldier of doekje
- Ruim los slingerend speelgoed op, dit kunnen namelijk monsters worden in het donker
- Stop even met het voorlezen van griezelige verhalen en enge tv programma’s

Deirdre Budd   12 oktober 2015  


3 people found this faq useful.

Ik adviseer voor jullie zoontje ten minste 4 uur slaap overdag en 10 uur slaap 's nachts. Dit is waar jullie naar moeten streven. Sommige kinderen slapen maar 4 uur en doen het prima met slechts 3 of 3,5 uur. Ik ben het echter met u eens dat hij op dit moment niet genoeg slaap krijgt.

Dutjes moet beginnen aan het einde van een periode van "gelukkig wakker" zijn. Hij kan wakker en actief zijn en interactie hebben met u en zijn speelgoed voor een periode van ongeveer 2 tot 2,5 uur. Dan moet duidelijk zichtbaar worden dat hij slaperig begint te worden. Dit kan meer knipperen met zijn oogjes zijn dan normaal, over zijn gezichtje wrijven, geeuwen en steeds minder 'gelukkig' zijn. Zodra je deze signalen ziet, zou ik hem rustig wegleggen voor een dutje. De 30 minuten durende dutjes die u beschrijft zijn erg kort. Een 'powernap' op deze leeftijd moet ten minste 45 minuten duren. Je moet streven naar een ochtend dutje van ongeveer 1,5 uur, en een middag dutje van ongeveer 2,5 uur. Of 's ochtends een dutje van 1,5 uur met nog eens een 1,5 uur dutje in het begin van de middag en een korte 45 minuten dutje later in de middag zou ook heel goed zijn voor hem.

Slaapjes zijn belangrijk om te zorgen dat kinderen ervaringen verwerken en het vergroot hun immuunsysteem.
Enig achtergrond lawaai tijdens zijn kan nuttig zijn, omdat dit het effect van een plotselinge onverwachte ruis vermindert. Een overgangsobject, iets wat ruikt naar mama, kan ook troost en hulp bieden om het slaapje te verlengen.

U kunt een overgangsobject voor jullie zoontje maken door bijvoorbeeld een stuk stof of een knuffel tussen u en hem te leggen terwijl u hem voedt. Dit zal de troostende geur van u en hem absorberen. Op latere leeftijd zal hij vanzelf iets anders kiezen dat hem troost biedt, bijvoorbeeld een knuffel of tutteldoekje. U kunt zijn slaaptijd uitbreiden door naar hem toe te gaan nog voordat hij wakker wordt. Zo weet hij dat je er altijd bent als hij wakker wordt.

Hij wordt nu na ongeveer 30 minuten wakker. Als u na 25 minuten naar hem toegaat als hij nog slaapt en hem zodra hij wakker begint te worden sust zonder hem aan te raken of direct oogcontact te maken, zal hij waarschijnlijk weer in slaap vallen. Bijvoorbeeld heel rustig zeggen, "shuush, ga nog maar even lekker slapen". Het is even uitproberen hoeveel minuten voor het ontwaken dit handig is voor hem. Voor het ene kind is dit 5 minuten, voor het andere 8 tot 10. De eerste paar keren zal hij nog gewoon echt helemaal wakker worden, maar als u dit even vol blijft houden en hij raakt ermee vertrouwd dat u erbij bij het wakker worden zal hij van lichte naar een diepere slaap gaan. Na een tijd zal hij dit vervolgens kunnen zonder uw hulp en uit zichzelf langer slapen.

Succes!

Carola Siksma-Ruiters   19 april 2016  


3 people found this faq useful.

Beste Ranish en Wanisha,

Op deze leeftijd en in dit stadium van uw zoontjes leven bent u de belangrijkste persoon in zijn wereld en als je hem dan niet kunt troosten is dat voor beide heel vervelend.

Tien keer per nacht wakker worden is erg lastig. Hij zou ten minste 8 uur door moeten kunnen slapen zonder te voeden. Als hij geen vaste voeding neemt en geen interesse toont in het eten op uw bord, moet dit worden onderzocht. Hij moet op zijn leeftijd in staat zijn om hapjes te eten en voeding op een lepel accepteren.

Het klinkt alsof hij in slaap valt terwijl u hem vasthoudt. Als u bijhoudt hoe lang het duurt hem in slaap te krijgen na het voeden, terwijl u hem vasthoudt, met hem loopt of hem wiegt, kunt u beginnen met het verminderen van de lengte van de tijd. Als hij bijvoorbeeld 15 minuten moet worden vastgehouden na het voeden voordat hij slaapt, beperk deze tijd dan steeds tot 5 minuten en probeer hem dan weg te leggen. Hetzelfde geldt voor vermindering van de beweging (hem wiegen, etc.), maak deze steeds rustiger en langzamer. De geur van mama is erg belangrijk voor hem en zeer geruststellend. Kies een zacht voorwerp en houd het voorwerp tussen u en uw zoon, terwijl u hem bijvoorbeeld verzorgt of voedt. Dit voorwerp geeft u hem dan iedere keer als u hem weglegt om te slapen. Plaats het ofwel in zijn armen, onder zijn kin of in de buurt van zijn hoofd. Op deze manier, zelfs als zijn ogen gesloten zijn, zal hij u ruiken en door de geur getroost worden, want u lijkt daardoor in de buurt.

Probeer de lengte van de tijd langzaam te verhogen tussen zijn voedingen 's nachts. Als hij elk uur of twee uur wakker wordt 's nachts, probeer hem dan te troosten zonder hem te voeden. Als het toch nodig is om te voeden, zorg dan dat hij echt wakker is tijdens het voeden. Baby's worden vaak wakker zodra u ze van uw lichaam af beweegt om in hun bedje te leggen. Koelere lucht komt dan tussen u en hem waardoor zijn oogjes weer opengaan, dus beweeg hem in dat geval weer terug en herhaal dit langzaam totdat hij zijn oogjes niet meer opent als u hem neerlegt.

Als uw zoon nog steeds bij u in de kamer slaapt, is het mogelijk dat hij wakker wordt wanneer u of uw partner van positie veranderen in bed. Verplaats hem daarom naar zijn eigen kamer. Slaapt hij daar nu nog niet, begin dan met hem daar overdag zijn slaapjes te laten doen zodat hij kan wennen. Op deze leeftijd moet hij een dutje in de ochtend en in de middag hebben. Zijn dag is ongeveer van 07:00 tot 19:00 uur met dus twee slaapjes tussendoor. Zijn pre bed routine moet dan uiterlijk 18:30 uur beginnen en zijn middagdutje moet worden gedaan voor 15:30 uur, zodat hij 's avonds moe genoeg is om te gaan slapen.

Ik kan op dit forum en aan de hand van uw vraag alleen algemeen advies geven. Mocht u meer hulp nodig hebben, neemt u dan contact op.

Deirdre Budd   5 september 2016  


3 people found this faq useful.

Baby's hebben zeer kleine magen en moeten zeer regelmatig worden gevoed.

Toen hij nog in je buik zat, was er geen verschil tussen dag en nacht, behalve dat er wat meer ruimte voor beweging voor hem was omdat je buik 's nachts meer ontspannen was. Met 3 tot 4 maanden oud hebben baby's pas in de gaten dat er verschil zit tussen dag en nacht nu ze uit de buik zijn.

In je buik was er voor hem altijd lawaai, je ademhaling, je hartslag, je spijsvertering. De nacht nu is over het algemeen veel meer rustig en stil, zodat hij zich veel meer alleen kan voelen.

Totdat je kindje de routines van dag en nacht slapen heeft geleerd kan dit daarom moeilijk blijven. Gebruik iets wat ruikt naar jou, bijvoorbeeld een T-shirt dat je vandaag droeg. Span dit over het matrasje van je zoontje. Dit zal hem geruststellen omdat hij het gevoel heeft dat je nog bij hem bent doordat jouw geur nog aanwezig is.

Als hij huilt moet je comfort bieden, hem vasthouden of voeden. Dit is normaal en het is niet iets wat je voor altijd zal blijven hoeven doen. Hij kan helaas nog niet praten, zodat hij je niet kan wat er mis is. Je moet dus proberen voor hem te denken in dit stadium. Soms weten we niet de reden voor het huilen, maar het is belangrijk om je kind gerust te stellen, zodat hij weet dat je er altijd voor hem bent. Zo heeft hij straks ook meer vertrouwen in de wereld en in jou. Zodra je baby weer rustig is, is het tijd om hem weer terug in bed te leggen.

Deirdre Budd   6 september 2016  


3 people found this faq useful.