Geldzaken NibudVraag de Expert - Geld en Gezin

Heb je een vraag over geld en gezin? Gabriëlla Bettonville is moeder van een dochter en hoofd communicatie & woordvoerder bij het Nibud. Zij geeft voorlichting over de kosten van kinderen, hoe je de geldzaken regelt als er kinderen komen en hoe je kinderen goed leert met geld om te gaan.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over de geldzaken van consumenten. Het Nibud doet onderzoek naar geldzaken van consumenten, hoeveel consumenten te besteden hebben, waar zij hun geld aan uitgeven en hoe je slim met geld kunt omgaan.

Terug naar alle experts >>

 

Stel je vraag aan Gabriella:

+ = Verifieer Mens of Spambot ?


Vragen en antwoorden

Kinderen kosten geld. Wie voor de eerste keer vader of moeder wordt, krijgt met allerlei financiële zaken te maken. Maar ook met de geboorte van eventueel volgende kinderen moet je rekening houden met kosten en veranderingen in je bestedingspatroon. De hoogste kosten zitten veelal in het minder werken (en dus een lager inkomen), vaker thuis zijn, meer boodschappen, een hoger water- en energieverbruik en de kosten van kinderopvang.

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins-)inkomen kost, twee kinderen gemiddeld 26%, drie kinderen gemiddeld 33% en vier kinderen gemiddeld 40%. Voor de bepaling van het besteedbaar (gezins-)inkomen, neem je alle inkomstenbronnen mee inclusief vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke.

Gabriëlla Bettonville   29 september 2015  


3 people found this faq useful.

Voor de bevalling heb je een kraampakket nodig. Een kraampakket bevat medische artikelen die je nodig hebt tijdens en kort na de bevalling. Dit pakket wordt meestal verstrekt door de zorgverzekering als je aanvullend verzekerd bent.

De basisverzekering vergoedt volledig de bevalling thuis door de verloskundige. De kosten van een poliklinische bevalling in het ziekenhuis worden vaak alleen vergoed als een arts daarvoor een medische indicatie heeft afgegeven. Soms moet er ook een eigen bijdrage worden betaald voor de kraamzorg die het ziekenhuis geeft. Check voor de bevalling de regels bij jouw verzekeraar.

Iedereen heeft recht op kraamzorg bij je thuis, verzorgd door een erkend kraamcentrum. Het kraamcentrum bepaalt hoeveel uren en dagen kraamzorg je krijgt. Je moet hiervoor wel een eigen bijdrage betalen, maar veel aanvullende verzekeringen vergoeden dit ook.

Gabriëlla Bettonville   12 oktober 2015  


3 people found this faq useful.

Allereerst is het meestal niet nodig om de totale babyuitzet in één keer aan te schaffen. Vaak is het zelfs handiger om te wachten met kopen, totdat je een bepaald artikel echt nodig hebt.

Door niet alles meteen aan te schaffen, smeer je de kosten uit over een langere periode. Daarnaast kun je zo ook nog eens profiteren van de ervaringen van andere jonge ouders. Misschien blijkt een bepaald product in de praktijk helemaal niet handig. Door een andere uitvoering te kiezen of het artikel helemaal niet te kopen, bespaar je veel geld.

Gabriëlla Bettonville   12 oktober 2015  


3 people found this faq useful.