Babygebaren

Sifra Mooren oktober 12th, 2017

Je zult het vaak denken: kon mijn baby maar praten! Communiceren met je baby is niet altijd even makkelijk. Het is vaak frustrerend als je niet begrijpt wat je kindje nodig heeft of wilt. Toch maakt een baby al een heleboel duidelijk met zijn lijfje tijdens zijn ontwikkeling. Als ouder kun je deze manier van communicatie goed leren kennen.babygebaren

Non-verbale communicatie

Je baby drukt zich uit door middel van huilen, lachen, zuigen, spartelen en het bewegen van zijn armpjes. En omdat je baby reageert op wat jij tegen ze zegt, praten jullie op deze manier toch voortdurend met elkaar. Met babygebaren maakt jouw baby namelijk duidelijk wat hij ziet, wil of denkt.

Aangeboren en aangeleerde babygebaren

Er wordt onderscheid gemaakt tussen aangeboren en aangeleerde lichaamstaal. De glimlach en mimiek van een baby zijn aangeboren. Na een week of vier begint een baby namelijk vanzelf te lachen. Naast lachen en mimiek zijn de emoties boosheid, verdriet en angst ook aangeboren.Naast lichaamstaal worden de babygebaren ook aangeleerd. Onbewust gebruik je gebaren bij veelvoorkomende woorden en handelingen zoals eten of drinken. Als je dit regelmatig herhaald, zal jouw kindje deze gebaren onthouden en zelf gaan gebruiken.

Aangeleerde lichaamstaal ontstaat al op jonge leeftijd. Je baby houdt voortdurend in de gaten wat het effect is van zijn huil- en lachgedrag en zal dit daardoor vaker of juist minder vaak gaan doen. Het is de kunst om hier als ouder goed op in te spelen zodat je baby er later geen misbruik van gaat maken.  Als je baby al wat ouder is zul je merken dat ze jouw geluiden gaan nabrabbelen en je bewegingen gaan nadoen. Schattig!

Wij willen je graag helpen met een goede communicatie tussen jou en je baby. Daarom hebben we de belangrijkste signalen voor je op een rij gezet!

Signalen als je baby vermoeid is
- Gapen
- Bleek worden
- Staren
- Gebalde vuistjes
- Rode wangen/oren
- Jengelen
- Wegkijken
- Druk doen
- Afwenden
- Huilen

Signalen als je baby honger heeft
- Tong uitsteken
- Smakgeluidjes maken
- Lipjes tuiten
- Draaien met hoofd
- Sabbelen op handjes
- Zuigbewegingen
- Met de tong over de lipjes likken

Naast deze signalen maakt je baby ook veel duidelijk met zijn ogen en handjes:

De ogen van je baby
- Volle blik? Je baby wil contact
- Ogen dicht? Je baby wil alleen zin
- Een knipoog? Dit is een groet
- Naar iets kijken? Je baby wilt graag dat je meekijkt!

De handjes van je baby
- Duim in vuist? Je baby is boos
- Open handje? Je baby voelt zich prettig
- Half open handje? Je baby is nieuwsgierig
- Vuistje tegen het hoofdje? Je baby is moe
- Gestrekt gespreide vingertjes? Je baby is in een schriktoestand