Speen en duimen afleren

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

fopspenen difraxHet is belangrijk om het zuigen op fopspeen en duim tijdig af te leren. Met een speen, duim of vingers in de mond leren kinderen niet door de neus te ademen maar via de mond. Normaal wordt lucht door neusademhaling gefilterd maar ademt je kind veel via de mond dan hebben bacteriën vrij spel. Zo loopt je kind meer kans om keel- en oorontstekingen te krijgen of infecties aan de luchtwegen. Spenen en duimen is ook niet goed voor de ontwikkeling van spieren en motoriek van de mond; je kind leert minder goed kauwen en het kan zorgen voor spraakproblemen. Genoeg redenen om tijdig af te bouwen dus. Maar hoe doe je dat? We geven je hier wat algemene tips en beproefde methodes voor het afbouwen, hopelijk zijn ze ook bij jou succesvol!

Meer over zuigbehoefte en fopspeen

Wanneer afleren van speen en duimen

Geadviseerd wordt om het zuigen op fopspeen, duim of vingers af te leren voordat je kind zijn melkgebit gaat wisselen. Dus rond het vierde jaar. Dat is ook de leeftijd dat je kind ook begrijpt wat er in deze moeilijke fase moet gebeuren, probeer je het als je kind jonger is dan kan dit zorgen voor veel strijd, je kind voelt zich niet begrepen. Is je kind nog niet aan het wisselen met zijn melkgebit en lukt het om te stoppen, dan heeft de kaak nog de gelegenheid zich te herstellen voor het doorkomen van het blijvende gebit.

Algemene tips

 • Gebruik een fopspeen alleen als het nodig is, dus geef je kind niet te pas en te onpas een speentje. Slaapt je kind, haal de speen of duim dan weg. Is je kind een speenzuiger en stopt hij zonder speen zijn duim in de mond, dan kun je beter de speen weer geven.
 • Probeer spelenderwijs het neusademen te stimuleren, want dit is veel beter voor de gezondheid van je kind. Dit kan door samen liedjes te neuriën waardoor deze door neus moet ademen, bolle wangen maken en de lippen samen te persen, te ruiken aan dingen die geuren zoals bloemen en etenswaren. Of het met een rietje wegblazen van een wattenbolletje. Ook het leren drinken uit een (tuit)beker of uit een rietje is een goede oefening.

Afbouwen week 1

 1. Kies een rustige periode uit voor het afleren waarbij je kind niet te veel last heeft van spanning.
 2. Start altijd eerst met het stoppen of minderen overdag, leg je kind uit waarom het beter is om te stoppen. Wijs je kind er af en toe op dat andere kinderen en grote mensen ook geen speen meer hebben. Mocht je kind het overdag moeilijk krijgen, dan kun je je kind afleiden met een knuffel, spelletje of samen iets te lezen.
 3. Een beloningssysteem kan enorm helpen. Maak samen een weekkalender met dagdelen en laat je kind een mooie sticker plakken voor elke ochtend en middag dat er niet gespeend of geduimd is. Met een volle weekkalender mag er een cadeautje worden uitgezocht in de (speelgoed)winkel.
 4. Zuigt je kind op duim of vingers? Doe er overdag dan een pleister om.
 5. De eerste week mag je kind nog wel 's avonds naar bed met een speen.

Afbouwen week 2

 1. In de tweede week kun je dan ook 's avonds en 's nachts oefenen met het weglaten van de speen. Plak pleisters bij duim- of vingerzuigers. Je kunt je kind ook in laten slapen met een vingerpoppetje, want of handschoen.
 2. Wacht met afscheid nemen van de speen, geef je kind het gevoel dat de speen in de buurt is in geval van nood.
 3. Aan het einde van de tweede week kun je echt afscheid nemen van de speen, door deze symbolisch door te knippen en samen weg te gooien. Of de speen 's nachts door de spenenfee mee te laten nemen en er een cadeautje voor in de plaats te leggen!
 4. Geef je kind een speen en een knuffel of bevestig deze aan elkaar, wordt de speen weggehaald, dan heeft je kind zijn knuffel nog.