Zuigbehoefte en fopspeen

Carola Siksma-Ruiters november 30th, 2017

fopspeen duimen afleren wubbaEen baby heeft direct vanaf de geboorte een grote zuigbehoefte. Door aan de tepels van de moeder te zuigen zet een baby het borstklierweefsel van de moeder aan om genoeg melk te produceren zodat een baby kan overleven. Dat heeft de natuur mooi geregeld. Maar de zuigbehoefte is bij iedere baby anders en het is soms nodig als extra een fopspeen aan te bieden. Wel kan worden gesteld dat de zuigbehoefte van baby's die borstvoeding krijgen eerder bevredigd is dan bij flesvoeding omdat ze bij borstvoeding harder moeten zuigen.

Voordelen van een fopspeen

Anders dat je misschien zou denken heeft een fopspeen een duidelijke functie. Een fopspeen kalmeert je baby en biedt troost als je baby verdrietig is. Maar een fopspeen helpt ook de zuigbehoefte naast borstvoeding en flesvoeding te bevredigen. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat het gebruik van een fopspeen helpt om wiegendood te voorkomen. Merken fopspenen zijn: Difrax, Nüby, Philips AVENT, Hevea, NUK.

Welke baby's zijn nog meer geholpen met een fopspeen?

Baby's die te vroeg zijn geboren en baby's die sondevoeding krijgen omdat ze niet sterk genoeg zijn om te drinken, krijgen vaak een speentje aangeboden. Zo wordt de zuigreflex gestimuleerd en leren ze dat honger, zuigen en voeding krijgen met elkaar te maken hebben. Ook wordt er door het zuigen speeksel geproduceerd en dat is weer gunstig voor het verteren van de voeding. Ook baby's met reflux, dat is het teruggeven van melk, kunnen baat hebben met het zuigen op een speen. Deze baby's moeten vaak veel slikken om te voorkomen dat de zure maaginhoud omhoog komt en dat gaat gemakkelijker als ze op een speen zuigen. Een speen is ook handig als je er als moeder even niet bent, bijvoorbeeld als je baby bij iemand anders is of bij de opvang.

Wat is beter: zuigen op een fopspeen of op duim en vingers?

Het gebruik van een fopspeen is beter dan het zuigen op de duim of vingers. De gevolgen voor het gebit zijn minder mits je het fopspeen zuigen tijdig afleert. Je kind leert met een speen beter door de neus te ademen en het afleren van een fopspeen is gemakkelijker dan het afleren van duimzuigen.

Waarom moet je het zuigen afleren?

Na een maand of zes neemt de zuigbehoefte af maar dan is het zuigen inmiddels een gewoonte geworden. Het is belangrijk om deze gewoonte tijdig af te leren want het heeft veel nadelige gevolgen voor de stand van de kaak, de ontwikkeling van het gebit en de spraakontwikkeling. Ook is aangetoond dat kinderen die veel op hun vingers of duim zuigen te veel door de mond ademen. Zij ademen dus meer lucht in die niet door de neus is gefilterd en krijgen meer bacteriën binnen. Dit kan zorgen voor meer hoesten, vaker verkouden zijn, en erger: oor- en keelontstekingen.

Wanneer en hoe duimen en spenen afleren >>

Tips voor het kopen en gebruiken van een fopspeen

  • Als je een merk fopspeen hebt gevonden dat goed bevalt, dan is het handig om daar meerdere exemplaren van in huis te hebben.
  • Reinig de spenen regelmatig, maak ze niet schoon door deze in eigen mond te stoppen.
  • Controleer de fopspeen op scheurtjes en gaatjes en vervang ze regelmatig.
  • Pas op met een fopspeenkoord, je kind kan hierdoor stikken als deze om de hals wordt gedragen. Een spenenkoord mag niet langer zijn dan 22 cm.
  • Een fopspeen is om op te zuigen, zie je dat je kind op de fopspeen zit te bijten: geef je kind dan een bijtring.

Leuk te lezen: met een muzikale fopspeen leren premature baby's beter drinken en mogen ze eerder naar huis! >>