Leren eten volgens Rapley methode

Carola Siksma-Ruiters januari 15th, 2015

baby led weaning zelf leren eten

Misschien heb je wel eens gehoord van de Rapley of Baby Led Weaning methode. Gill Rapley onderzocht of baby's spontaan op vast voedsel kunnen overgaan als ze daarvoor de kans krijgen. De Rapley methode of Baby Led Weaning is een heel interessante theorie en klinkt eigenlijk zeer logisch. Misschien heb je er wat aan bij het geven van je baby's eerste babyhapjes!

Babydieren leren eten door hun moeder na te doen

Repley stelt dat bij zoogdieren de moederdieren immers ook geen methodes hebben om hun kind te leren eten. Babydieren leren eten door hun moeder na te doen. Zij vindt dat ouders geneigd zijn om alles van kinderen weg te houden maar als je een kind gezellig aan tafel neemt en een stukje groente of fruit geeft, dan zullen ze dat bekijken, bevoelen, snuffelen, misschien uitsmeren, maar ook naar de mond brengen en eraan likken en kleine hapjes nemen. Juist fruit en groente zijn geschikt vanwege de kleuren, vormen en texturen.

Je baby bepaalt tempo en hoeveelheid eten

Vanaf zes maanden is een kind zover dat hij rechtop kan zitten, dingen naar zijn mond kan brengen en interesse toont voor eten. Misschien krijgen kinderen in het begin niet zoveel binnen maar de basis is toch borst- of flesvoeding. Met deze methode leren kinderen onderzoeken, ontwikkelen ze een goede oog-hand coördinatie en ervaren ze dat ze deel uitmaken van het gezin. Speciaal koken is overbodig en stress rond het eten wordt voorkomen. Haar onderzoek toont aan dat baby's heel goed in staat zijn om zelf te besluiten wanneer ze toe zijn aan vast voedsel, als het ze maar wordt aangeboden. Het ontdekken en proeven van eten staat centraal. Kinderen die op deze manier leren eten, blijken laten goede eters te worden die openstaan voor nieuwe dingen en van jongs af aan met de pot mee kunnen eten!

Fingerfood aanbieden vanaf zes maanden

Vanaf zes maanden kun je beginnen met het aanbieden van reepjes gekookte aardappel, gekookte wortel, stronkjes gekookte bloemkool en broccoli, reepje gekookt zacht vlees, appel, banaan, komkommer, etc. Let er op dat niet alle fingerfood geschikt is om te geven aan je kind! Niet geschikt zijn ronde etenswaren zoals druiven of kersen, popcorn, noten en zaden en te harde etenswaren. Ook moet je altijd bij je baby blijven als deze eet zodat je je kind in de gaten kunt houden mocht deze zich toch verslikken!

Nadelen Rapley methode

Helaas is deze methode nog niet bij alle professionals in de zorg bekend of bestaan er twijfels over. Sommige tegenstanders beweren dat baby's geen tanden hebben en dus niet kunnen kauwen, ook is er angst dat een kind kan stikken. Verstikking komt echter zeer zelden voor, meldt Rapley. Als je zorgt dat je kind rechtop zit en zelf stukjes groente en fruit eet, is dat niet gevaarlijker dan dat je zelf je kind met een lepel voert. Het kan wel zijn dat je baby een keertje kokhalst, maar dat is niet erg, dat hoort bij het leren eten.

Je baby leren eten volgens de Rapley methode betekent ook dat het een flinke knoeiboel kan worden! Je zult het eten niet alleen aan de handen van je kind, maar ook op het gezicht, in de haren, op de kinderstoel en op de vloer terugvinden en dat betekent schoonmaken! Een goede slab, kinderstoel en een doek of plaat onder de kinderstoel biedt uitkomst. En zet dit nadeel maar eens tegenover de geweldige ervaring die je je kind geeft, de lol die je samen beleeft en het feit dat je kind straks jaren lang zonder problemen en stress zijn bordje zal leegeten!

Wil je meer lezen over de Rapley of Baby Led Weaning methode dan kun je haar boek lezen (helaas alleen in het Engels verkrijgbaar) of informeer bij het consultatiebureau hoe je dit zelf goed kunt toepassen. Meer informatie vind je op deze websites: babyledweaning.com en rapleyweaning.com

Er is ook een leuke video van de Baby Led Weaning methode:

Baby Led Weaning The first week of solids