Leren eten en drinken

Carola Siksma-Ruiters juli 17th, 2016

leren eten drinken babyvoedingLeren eten en drinken is voor je kindje een hele mijlpaal! Een baby wordt geboren met een aantal belangrijke functies die het mogelijk maken om te overleven, zoals zuigen en slikken. Deze voedingsreflexen worden al in de baarmoeder aangeleerd. Met deze zuig- en slikreflexen kan je baby tot een leeftijd van 3 tot 5 maanden zelf babyvoeding drinken uit borst of fles. Hierna volgt een andere belangrijke fase waarbij je kindje moet leren ander voedsel te eten. Bij het leren eten en drinken worden de mondspieren flink getraind. Dit is belangrijk omdat dit invloed heeft op de ontwikkeling van de spraak en taal.

Overgang naar vaste babyvoeding

In de loop van de eerste drie maanden worden de zuig- en slikreflexen minder heftig. Het zenuwstelsel is verder ontwikkeld en er is sprake van bewuste mondbewegingen. Op deze leeftijd, tussen de 3 en 5 maanden, kan een baby van een lepeltje leren eten voor de overgang naar vast voedsel. Voor dit eerste babyhapje of hap- slikfase zijn speciale, ergonomisch gevormde lange babylepels geschikt die bedekt zijn met zacht kunststof of rubber speciaal voor kindermondjes.

Zelf babyvoeding maken

Voor de eerste vaste babyvoeding kun je kiezen uit gepureerd fruit of groenten met een zachte smaak. Zelf babyvoeding maken in de vorm van fruit- en groentehapjes is tegenwoordig helemaal de trend. Dit kan natuurlijk met de staafmixer, maar er zijn ook handige apparaten in de handel waarmee je babyvoeding kunt stomen en blenden.

Drinken met een tuitbeker of drinkbeker

Vanaf zes maanden kun je een tuitbeker of gewone drinkbeker geven. De lipbewegingen lijken op die van het afhappen van een lepel, maar zijn veel preciezer. Soms wordt geadviseerd om je kindje te leren drinken uit een gewone beker in plaats van een tuitbeker, omdat dit beter is voor het zuig- en slikgedrag. Toch zitten er voordelen aan het gebruik van een tuitbeker. Je kindje moet om uit een gewone beker te drinken, de onderkaak stilhouden en de lippen om de bekerrand sluiten. Bij het slikken moet de tong in de mond blijven en je kind moet inschatten hoe groot de slok moet zijn. Dit kan voor je kind wat te veel van het goede zijn en dan is een tuitbeker een geschikte oplossing. Tuitbekers zijn er in verschillende soorten en maten en met diverse snufjes; ergonomisch gevormd, geschikt voor dikke en dunne vloeistoffen, er zijn antilek bekers die bestand zijn tegen zwiep, zwaai- en valpartijen.
Wacht niet te lang met leren drinken. Als je dit pas na het eerst jaar doet, kan het wel een jaar duren voordat je kindje het drinken uit een zuigfles heeft afgeleerd. Het wordt afgeraden zoete drankjes in zuigflessen te geven omdat dit het melkgebit aantast.
De laatste fase is het leren drinken uit een rietje. Dit kan handig zijn en veel kinderen vinden het leuk. De lippen moeten worden getuit en de vloeistof moet met kracht omhoog worden gezogen. Dit lukt de meeste kinderen niet voor hun eerste jaar.

Kinderservies en kinderbestek

Bij de eerste maaltijd hoort een leuk kinderservies en kinderbestek! Er zijn diverse bordjes en bestekjes in de handel voor het opdienen van babyvoeding. Warmwaterbordjes, gewone bordjes en ergonomisch gevormd bestek voor de kinderknuistjes. Volgens sommige deskundigen, zoals Dr. Miriam Stoppard, gaat het met eten en drinken om veel meer dan alleen iets naar binnen krijgen. Eten en drinken betekent volgens haar ook coördineren, balanceren en het aanleren van een goed eet- en drinkpatroon. Als gevolg hiervan zijn er babyserviezen ontwikkeld met bijzondere vormen, sprankelende kleuren, grappige versieringen, zacht materiaal en zelfs geluid!

Knoeien mag bij leren eten

Eten is voor kleine kinderen een spel, alles wat op het bord ligt is interessant en lijkt op speelgoed. Knoeien is daarom bij babyvoeding toegestaan; in eerste instantie zullen kinderen graag met hun vingers graaien en kneden met het eten of het over de stoel smeren en ermee gooien. Het is zelfs aangetoond dat kinderen die hun eten vasthouden later een beter eetpatroon ontwikkelen dan kinderen die altijd uit een potje krijgen opgelepeld! Gaandeweg leert een kind hoe eten aanvoelt en raakt hij of zij op het knoeien uitgekeken. Voor deze knoeifase van babyvoeding zijn diverse handige producten in de handel zoals grote slabben, slabben met opvangbakje, matjes waarop je het eetkommetje ‘vastplakt’, plastic (tafel)kleden en placemats.

Extra aandachtspunten

  • Verbranding komt vaak voor. Zet je kind eerst in de kinderstoel voordat je met pannen en borden van het fornuis naar de eettafel loopt. Zet hete gerechten midden op tafel en buiten bereik van je kind.
  • Gebruik liever placemats dan een tafelkleed.
  • Leer kinderen van twee jaar en ouder dat koffie en thee heet zijn. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
  • Blijf altijd in de buurt als je kindje eet, in verband met gevaar voor verslikken en verstikking.