Babyvoeding verwarmen, flessenwarmers

Carola Siksma-Ruiters september 4th, 2016

flessenwarmer beabaMet flessenwarmers kun je snel en veilig flesvoeding en potjes verwarmen. Een enorm verschil met vroeger! In de jaren 60 en 70 werd babyvoeding voor een paar dagen tegelijk klaargemaakt in een melkkoker. Deze ging daarna in de koelkast (van invriezen had niemand nog gehoord). Per voeding werd een glazen zuigfles gevuld en in een steelpannetje op het gasfornuis (au bain marie) gezet. De vlam mocht niet te hoog branden omdat anders de fles kon knappen. Er zaten geen gaatjes in de spenen, die moesten de moeders zelf maken met behulp van een stopnaald die eerst in een vlam werd verhit. Een dunne stopnaald voor een kleine baby, een dikke voor de oudere baby en dan maar hopen dat het gaatje niet te klein of te groot was want dan zat je met een huilend, of erger: schreeuwend kind.

Babyvoeding verwarmen met een flessenwarmer

Met behulp van stroom en stoom worden flesjes verwarmd tot een bepaalde
temperatuur. Flessenwarmers bieden veel voordelen: voeding wordt niet heter dan van tevoren is bepaald, het opwarmen gaat vaak razendsnel en de nieuwste types hebben vaak nog een aantal extra functies zoals gebruik in de auto en een sterilisatiefunctie. Merken flessenwarmers zijn: Béaba, Difrax, Alecto, Chicco, Thermobaby, Medela, Nüby, ISI Mini.

Er zijn ook handige flessenwarmers die geschikt zijn om in de auto te gebruiken. Handig voor op op reis en op vakantie!

Op de ouderwetse manier: au bain marie

Zo ging het vroeger en zo kan het ook nog steeds: een fles opwarmen in een pan warm water, ook wel de natte methode genoemd of 'au bain marie'. Maar er bestaat wel een kans op besmetting van de voeding met het water. Ook is het lastig controleren wanneer de voeding de goede temperatuur heeft bereikt. Wordt de voeding te heet, dan kan het de samenstelling van de voeding schaden.

Babyvoeding verwarmen in de magnetron

Deze methode is veel beter al zijn er altijd vragen over de invloed van straling en magnetische velden op de babyvoeding. Maar een magnetron werkt met het bewegen van moleculen onder invloed van elektriciteit en magnetische velden. Belangrijker is de temperatuur. Als deze te hoog wordt kunnen voedingsstoffen uit de melk worden aangetast. Dat betekent dat de handleiding goed moet worden nagelezen. Tijdens het verwarmen kunnen 'hot-spots' optreden: op enkele plaatsen is de melk heter dan andere. Voeding die zo is verwarmd moet je altijd controleren aan de binnenzijde van de pols. Met deze handeling wordt de melk direct gemengd en is ze overal van gelijke temperatuur. Nog een punt van aandacht: zorg dat de dop niet op de fles zit als je de fles in de magnetron zet. De druk kan anders veel te hoog worden!

Belangrijk! Controleer altijd de babyvoeding aan de binnenzijde van je pols voordat je de fles aan je baby geeft!