Zelf babyvoeding maken

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

babyvoeding maken machineErgens tussen de vierde en zesde maand kun je een borstvoeding en flesvoeding vervangen door een vast babyhapje. De eerste babyhapjes zijn een bijzonder moment voor jou en je baby. Sommige kindjes krijgen er geen genoeg van, andere moeten even wennen. Hou je fotocamera in ieder geval in de aanslag!

Baby's eerste hapje

Wanneer is het tijd voor je baby's eerste hapje? In de loop van de eerste maanden worden de zuig- en slikreflexen van je kindje minder heftig. Het zenuwstelsel is verder ontwikkeld en er is sprake van bewuste mondbewegingen. Op deze leeftijd, zo tussen de vier en zes maanden, kan een baby van een lepeltje leren eten.

De voordelen van zelf babyvoeding maken

Bij het leren eten van een lepeltje worden de mondspieren van je baby goed getraind en dat is belangrijk omdat dit invloed heeft op de ontwikkeling van spraak en taal. Bovendien laat je je kindje vroeg wennen aan de pure smaken van fruit en groente en aan voedsel met meer vezels en structuur. Daarmee kun je later eetproblemen voorkomen.

Zonder toegevoegde suikers

Veel fabrikanten voegen al snel suikers aan babyvoeding toe. In een koek voor baby's vanaf vier maanden zit zowel glucosestroop als suiker. In een avondpapje vonden deskundigen zelfs vier suikerbronnen: glucosesiroop, fructose, lactose en melisse extract. Suikers beïnvloeden de bloedsuikers van onze kinderen negatief en hebben geen voedingsstoffen, maar ontwikkelen bij kinderen wel een andere smaakbeleving en zo wennen ze aan suikers. Goed voor de industrie maar niet goed voor de gezondheid van onze kinderen.

Na alle berichten over te dik wordende kinderen, calorierijke pyjamapapjes en kinderen die niet of nauwelijks eten omdat ze te veel kant en klare babyhapjes hebben gekregen wordt het zelf maken van babyvoeding ook aanbevolen door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg, dat is een stuk gezonder! Tenslotte is zelf babyvoeding maken hip, leuk om te doen en bespaart je als ouder geld.

Met de staafmixer of een babycook

Voor het maken van je baby's eerste babyhapje zijn veel handige apparaten verkrijgbaar, van eenvoudige staafmixer tot een babycook of keukenmachine die kan stomen en blenden. Groente, vlees, vis, aardappel en zelfs pasta en rijst, alles is te bereiden met zo'n babycook. Door het afmeten van het kookvocht bepaal je zelf of de structuur grof of fijner wordt. Met wat afsluitbare potjes of bakjes, tips op internet of handige kookboeken maak je de lekkerste en gezondste babyhapjes helemaal zelf! Stomen heeft het grote voordeel dat alle voedingsmiddelen hun smaak behouden. Na het stomen kan de voeding in hetzelfde apparaat worden gepureerd tot de gewenste dikte waarna je ze direct kan geven aan je baby. Of je bewaart wat porties in de diepvriezer of koelkast voor andere dagen.
Merken babycooks zijn: Béaba Babycook, Tristar BabyBlend and Cook, Duux Baby Food Center, Nutribaby Babymoov, Philips Avent Stomer Blender.
Maar er zijn ook simpele handmixers zoals de Mash & Feed, Garden Fresh, Nûby en handmixer Mush van Boon.

Lees ook de blog 'Echt eten voor kinderen' door Anne Marie Reuzelaar