Baby's eerste babyhapje

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

baby eerste hapje toddler bestekjeTussen de vier en zes maanden is het zover, dan kun je starten met het geven van een eerste babyhapje! Aan sommige baby's kun je ook zien dat ze er aan toe zijn, ze maken smakkende geluidjes en stoppen veel dingen in hun mond. Je baby kan nog niet kauwen dus je moet het eten heel fijn gemalen geven, bijvoorbeeld door de bijvoeding te pureren met een staafmixer of babycook.

Hoe beginnen met een eerste babyhapje?

Je kunt beginnen met een zacht rijstepapje of maismeelpapje en na een paar dagen een fijn gepureerd groente- of fruithapje aanbieden. Liefst vers, want dan weet je zeker wat je kind eet! Zelf babyvoeding maken is leuk om te doen, bespaart je geld en is veel gezonder want je leert je kind pure smaken proeven en vezels eten en daarmee voorkom je veel eetproblemen later!

Tips voor baby's eerste hapje

  • De smaakpapillen van je baby zijn nog heel gevoelig, pas op met het aanbieden van hele zoete en hapjes met sterke smaken.
  • Gebruik geen overrijp fruit of groenten die beschadigd zijn.
  • Voeg bij de eerste bijvoedingen nooit zout toe aan het eten.
  • Stop het lepeltje recht in het mondje van je baby, geef lichte druk met de bolling van de lepel op de tong en haal de lepel er weer horizontaal uit. De eerste keren zul je zien dat je baby het eten van de lepel afzuigt en met een gedeelte van de tong weer naar buiten duwt. Na een paar weken oefenen zul je zien dat je baby goed van de lepel kan eten!
  • Het is slim om je kind zelf ook een lepeltje in de hand te geven wanneer je hem eten geeft. Zo stimuleer je het zelfstandig leren eten!
  • Controleer altijd de temperatuur van de voeding voordat je dit je baby geeft, hou daarvoor even een hapje tegen je lip.
  •  Plaats altijd potjes of flesjes zonder dop of speen in de magnetron omdat de druk te hoog kan worden. Schud of roer de voeding altijd door voordat je deze aan je baby geeft.

Gebruik een lange lepel

Voor de eerste hapjes gebruik je een kommetje en een lange, platte lepel gemaakt van kunststof. Dat is veel prettiger voor je baby dan een koude en harde metalen lepel. Met een lange lepel krijg je gemakkelijk de laatste restjes uit het kommetje of potje. Sommige lepeltjes hebben een buitenste deel van siliconen, deze beschermt het gevoelige tandvlees van je baby. De harde binnenlaag zorgt ervoor dat het opscheppen van de voeding uit een kommetje of potje moeiteloos verloopt. Er zijn ook lepeltjes die verkleuren als de voeding te heet is!

Eten volgens de Rapley methode of Baby Led Weaning

Volgens Gill Rapley die de Baby Led Weaning methode ontwikkelde, moet je vanaf zes maanden baby's gewoon stukjes voedsel aanbieden en ze zelf laten proeven, laten ontdekken en leren eten.

Baby's eerste boterham

Is je kindje een maand of zeven, dan kun je ook een lichtbruine boterham geven in hele kleine stukjes. Te grof brood bevat te veel vezels kan leiden tot darmkrampjes.

Wil je weten wat je baby precies nodig heeft aan voeding bekijk dan het complete voedingsschema!

Een leuk kinderservies en kinderbestek helpt leren eten

Als je kindje al gewend is aan de hapjes kun je een stapje verder gaan met een aantrekkelijk kinderservies. Deze bestaat uit een bestek, een bordje en kommetje. Sommige bordjes hebben een praktische antisliplaag of een zuignapje. Met een eigen bordje en kinderbestek in leuke kleuren motiveer je kinderen om uit eigen kommetje of van hun eigen bordje te eten. Veel kinderbestek is helemaal naar kinderhandjes gevormd, handig als je kind eraan toe is om zelf te eten!

Knoeien hoort bij leren eten!

De ene baby eet redelijk netjes, de andere baby kan er een geweldige rommel van maken! Knoeien hoort bij het leren eten want door deze periode leren kinderen ook om steeds netter te eten. Als je enthousiast bent over de Rapley methode zul je zeker wat hulpmiddelen nodig hebben om het knoeien zoveel mogelijk te beperken. Een must is een lekkere grote slab en voor de giga knoeiers eentje met mouwen. Er zijn ook slabben met een opvangbakje waar het geknoeide eten invalt. Of leg een stuk plastic of kleed onder de eetstoel of nog slimmer: een plaat voor onder een bureaustoel die je later kunt afnemen.