Een goede buggy kiezen

Carola Siksma-Ruiters mei 9th, 2016

travel buggy childwheelsKan je kind al goed en zelfstandig zitten? Dan is een buggy een handig en flexibel vervoermiddel. Een buggy is compact en licht in gewicht. Je klapt ‘m in een paar tellen in en hij neemt weinig ruimte in. Een buggy gebruik je vooral voor korte afstanden. Maak je een boswandeling of ga je een lange dag de stad in, dan blijft de kinderwagen of wandelwagen de meest prettige keuze voor je kind. Een buggy heeft namelijk maar weinig vering en de zitting is kort, smal en relatief stug. Maar voor korte stukjes is deze reisgenoot ideaal. Kijk hier voor de nieuwste buggy's.

Hoe kies je een goede buggy

Bij het kiezen van een buggy is het belangrijk dat je van te voren weet wat je buggy wel of niet moet kunnen. Vind je het belangrijk dat je hem heel compact kunt opvouwen en dat je 'm mee kunt nemen op de fiets? Of wil je liever een comfortabeler model om veel mee te wandelen? Er zijn namelijk speciale dragers te koop waarmee je de buggy ingevouwen zo mee kunt nemen op de fiets. De nieuwe YoYo buggy van Babyzen is de eerste buggy die opgevouwen in het bagagevak van het vliegtuig past! Je klapt 'm in een seconde uit en kunt hem als tas met schouderband dragen. Of vind je het belangrijk dat er een verstelbare rugleuning op zit zodat je kindje ook kan slapen als deze moe is?

Pas op met kleine baby's

Er zijn luxe buggy's verkrijgbaar die veel comfort bieden met nestje voor de baby en soms helemaal om te bouwen naar een combiwagen, maar kijk uit: buggy's kunnen de vering en het comfort van een kinderwagen nooit vervangen en worden daarom pas aangeraden als je kind goed kan zitten. De stugge vering en grote trillingen als je over de straat rijdt zijn niet goed voor het tere ruggetje en de nekwervels van je kindje! Wil je toch vanaf de geboorte een buggy gebruiken, kies er dan voor een comfortabel model, met een goede vering en waarbij je de rugleuning helemaal vlak kunt zetten.

Accessoires voor de buggy

Ook belangrijk: een lekkere grote kap om je kindje te beschermen tegen fel zonlicht of andere weersinvloeden. Soms zit er een handig kijkvenster in zodat je je kindje goed in de gaten kunt houden. De buggy wordt meestal geleverd met een praktisch boodschappennet, als extra accessoires zijn soms beschikbaar: een grotere zonnekap, cupholders, parasol en voetenzak.

Beste buggy's en merken

Test van de Consumentenbond 2012 wees de buggy Safety 1st Compacity uit tot beste koop waarbij natuurlijk rekening is gehouden met een goede prijs en kwaliteitsverhouding. Tot beste buggy's werden uitgeroepen de Maclaren Volo en Chicco Lite Way. Andere merken buggy's zijn: Babyzen, Koelstra, Mutsy, Quinny, Childwheels, X-adventure, Nuna, Cybex.