Campingbed, reisbed

Carola Siksma-Ruiters mei 12th, 2016

Reisbedje babyDe naam zegt het eigenlijk al: een campingbedje is bedoeld voor een tijdelijke slaapplaats voor als je gaat kamperen of als je baby uit gaat logeren. Een reisbedje is beslist niet stevig genoeg voor een permanente slaapplek. Het frame is meestal gemaakt van metaal en heeft een kuip van plastic of textiel. Een campingbedje kun je kopen bij een babyspeciaalzaak en bij sommige outdoor winkels. Bij deze laatste winkels kun je modellen kopen die zich uitstekend lenen voor een kampeervakantie met tent of caravan. Bekende merken campingbedjes zijn: BabyBjörn, Deryan Travel Cot, Cosi-Sleep, Topmark, Childwheels, Koelstra, en de opblaasbare variant van The Shrunks.

Tips voor het kopen van een reisbedje

Bekijk het frame: controleer voor je aankoop of je het reisbedje of travel cot gemakkelijk kunt uitvouwen. In het verleden zijn er helaas ongelukken gebeurd doordat de vergrendeling bij het uitvouwen niet goed werkte. Een goed campingbedje moet je extra kunnen vergrendelen om het uitgeklapt te laten staan. Het mag nooit zomaar kunnen inklappen als je kindje erin ligt. Check elke keer voordat je je kind te slapen legt of het bedje goed is vergrendeld door hard met je hand op de bodem te duwen, ook nadat je een duidelijke vergrendelingsklik hebt gehoord. Het bedje moet altijd stabiel staan en mag niet kantelen als je kindje tegen de rand aanduwt. Het buizenframe moet altijd aan de buitenzijde van de bekleding zitten, zo raken de vingertjes van je kindje niet bekneld.

Check bodem en matras

Check ook of de bodem stevig is, meestal lopen er hulpstangen onder om doorzakken te voorkomen. Bij een campingbedje hangt of zit de bodem vrij dicht bij de grond in verband met de zwaartekracht. Zou de bodem hoger zitten, dan bestaat namelijk het gevaar op kantelen.
Het matras moet stevig zijn en mag niet omvouwen omdat je kindje er misschien onder terecht kan komen. Het matras moet ook goed aansluiten bij de randen van het bed.

Kuip en zijkanten campingbed

Er worden ook eisen gesteld aan de zijwanden: deze zijn minimaal 55 cm hoog gemeten vanaf de bovenzijde van het matras en minimaal twee zijwanden moeten luchtdoorlaatbaar zijn. Eventuele openingen mogen niet groter zijn dan 7 mm, dat is de omtrek van een pen of potlood. De delen waar de stangen door de stof of kuip gaan moeten zijn verstevigd.

Check scherpe delen en de plaats waar het campingbedje staat

Controleer of de scharniergedeeltes mooi zijn weggewerkt en of er geen scherpe delen aan het bedje zitten waar je kind aan kan blijven haken.
Kijk tot slot goed uit waar je het bedje zet: niet bij een raam, in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren waar je kind in verstrikt in kan raken en ook niet bij een verwarming!