Autostoeltjes, zitverhogers, iSize

Linda oktober 12th, 2017

Sinds 2006 zijn autostoeltjes verplicht gesteld voor alle kinderen onder de 1.35 meter. Autostoeltjes en zittingverhogers zijn dus verplichte kost! Een kinderzitje anno 2014 moet voldoen aan de veiligheidsnormen en het keuringslabel ECE/R44 of het nieuwe i-Size label dragen. We leggen de verschillen over deze normen hieronder uit.

De huidige en nieuwe i-Size norm

De huidige norm ECE44/04 heeft diverse nadelen. Allereerst laat deze norm toe dat kinderen te snel vooruitkijkend worden vervoerd, terwijl onderzoek aantoont dat achteruitkijkend vervoer veel veiliger is. Kleine kinderen hebben een relatief groot hoofd en hun rug en nekspieren zijn nog in volle ontwikkeling. Ze zijn dan ook niet bestand tegen de enorme krachten die vrijkomen bij een botsing.

Ook het gebruik van de gewichtsklassen is voor veel ouders onduidelijk, want wanneer moet je nu overstappen van een achteruitkijkend baby autostoeltje naar een vooruitkijkend kinderautostoeltje? Ook leidt de huidige norm ertoe dat veel autostoeltjes onjuist geïnstalleerd worden en daarmee onveilig zijn. Alle reden dus voor een nieuwe norm!

Wat houdt de nieuwe iSize norm in?

 1. Betere bescherming bij grotere krachten van frontale én zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek;
 2. Langer achterwaarts vervoer: tot 15 maanden;
 3. iSize maakt gebruik van Isofix om juist installeren te bevorderen;
 4. iSize autostoelen passen in alle nieuwe iSize auto’s en de meeste Isofix auto's;
 5. Indeling autostoelen voortaan op basis van lengte in plaats van gewicht, om eenvoudiger het juiste autostoeltje te kiezen.

De nieuwe i-Size norm wordt gefaseerd ingevoerd. Als gevolg daarvan zijn er momenteel twee soorten autostoeltjes in de handel. Autostoeltjes met het label ECE/R44 die passen bij het gewicht van je kind en autostoeltjes met het i-Size label die past bij de lengte en leeftijd van je kind. De huidige norm ECE R44/04 blijft nog lang van kracht. Je kunt als ouder dus gerust je huidige autostoel gebruiken of kinderstoelen uit de markt kopen.

Een autostoel kiezen

 1. Het is dus verstandig om een kinderzitje te kiezen waarin je kind zo lang mogelijk achteruit kijkt omdat dat de veiligste manier is om je kind te vervoeren. Als je gaat kiezen uit het assortiment autostoeltjes, kies er dan een die in je auto past.
 2. Heeft je auto Isofix bevestigingspunten of een i-Size ready zitplaats? Kinderstoeltjes met het label ECE/R44 kun je ook met de gordel vastmaken, handig als je het autostoeltje in een andere auto moet plaatsen bij je partner of opa en oma.
 3. Probeer het stoeltje uit in je eigen auto voordat je het koopt, zijn de gordels lang genoeg, kan het zowel voor- als achterin worden geplaatst? Het gaat erom dat je een autostoeltje zo stevig mogelijk kunt bevestigen.
 4. Vraag of de bekleding afneembaar en wasbaar is.
 5. Stap niet te snel over naar een volgend autostoeltje. Pas als de oortjes boven de rugleuning komen is het tijd om naar een ander kinderstoeltje te kijken. Zie schema naar gewicht en lengte.

Bekende merken autostoelen zijn: BeSafe, Maxi-Cosi, Römer, Recaro, Störchenmühle, Cybex, Mutsy, Concord, Nuna

Draaibare auto kinderzitjes en doorgroeistoeltjes

In opkomst zijn de draaibare modellen (handig met het in- en uitnemen van je kind) en doorgroeistoeltjes. Kinderen groeien als kool en stoeltjes kopen voor groep 1, 2 en 3 is een dure zaak. Fabrikanten spelen hier slim op in met exemplaren die je langer kunt gebruiken.

Installeren autostoel

Het bevestigen van een autostoeltje kan nog een hele toer zijn en ieder stoeltje heeft zo zijn manieren van bevestigen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de ouders fouten maken met de juiste installatie van hun kinderzitje. Tips voor een juiste installatie:

 1. Vraag altijd om een demonstratie in de winkel.
 2. Lees de handleiding goed voordat je het autostoeltje installeert. Vraag bij twijfel een deskundige om advies.
 3. Zet de autostoel bij voorkeur op de achterbank, er zijn baby autospiegels om je kindje in de gaten te houden.
 4. Plaats je het baby autostoeltje toch voorin dan moet je de airbag uitzetten als je kind achterwaarts wordt vervoerd. Als je kind naar voren kijkt moet je de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren zetten. De airbag hoeft dan niet uit.
 5. Controleer of de autogordels recht door de geleiders lopen en niet gedraaid zijn.
 6. De nieuwste autostoeltjes geven met licht- en geluidssignalen aan of je een stoeltje juist geïnstalleerd hebt. Zo kun je geen fout maken met de installatie, dus nog veiliger!
 7. Gesp je kindje altijd goed strak vast met maximaal twee vingers ruimte, ook bij korte ritjes. Doe je kind geen dikke gewatteerde jas aan, dan zit de gordel niet strak genoeg, als het koud is kun je werken met een dekentje of wikkeldekentje.

Wat is Isofix?

Bij Isofix wordt autostoeltjes in speciale bevestigingpunten die zich in de auto tussen zitting en rugleuning bevinden, met de carrosserie verankerd. Testen wijzen uit dat deze bevestigingsmethode zeer veilig is. Sommige autostoeltjes worden geplaatst op een ‘base’ die aan de Isofix verankeringspunten in de auto zijn bevestigd. Bij Isofix is een derde bevestigingspunt nodig: een poot onder de base zorgt ervoor dat het stoeltje niet te ver in de zitting gedrukt wordt tijdens een botsing.

Extra aandachtspunten

Koop liever geen tweedehands autostoeltje. Ieder autostoeltje heeft een geschiedenis, je weet nooit hoe het is gebruikt en of het bij een ongeval betrokken is geweest. Ook ontbreekt vaak een gebruiksaanwijzing.

Een autostoeltje is geen slaapplek en ongeschikt voor lange wandelingen op de kinderwagen. Recent onderzoek toont zelfs aan dat de ademhaling in het gedrang kan komen. Geadviseerd wordt om je baby maximaal twee uur per dag in een autostoeltje te vervoeren.

Schema indeling autostoeltjes naar gewicht, lengt en leeftijd en installatie film VeiligheidNL >>