Veilige omgeving

Carola Siksma-Ruiters oktober 24th, 2017

baby veiligheidVeel situaties in en om het huis zijn ronduit gevaarlijk voor kleine kinderen. Wist je dat jaarlijks zo’n 23.000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar op de Eerste Hulpafdeling terecht komen na een ongeval thuis? Daar moet je toch niet aan denken! Als je baby eenmaal begint te kruipen en zijn omgeving gaat ontdekken, zul je merken dat je huis vol gevaren zit. Helaas is je kind zich daar nog niet van bewust en daar moet je je kindje dus voor beschermen en van te voren maatregelen nemen. Veiligheidsproducten zijn geen overbodige luxe. Bedenk dat je met een paar euro voor een stoothoekje of raambeveiliger veel leed kunt voorkomen!

Traphekje is een must

Veel ongelukken in huis gebeuren bij de trap, zeker als kinderen kunnen kruipen of lopen. Plaats het liefst twee traphekjes: één bovenaan en de ander onderaan de trap. Harmonicahekjes zijn uit den boze, daar kan je kind gemakkelijk overheen klimmen of in bekneld raken.

Baby veiligheid in huis

Er zijn tal van producten verkrijgbaar die je huis op een simpele maar effectieve manier veiliger kunnen maken. Denk aan opzethoekjes die beschermen tegen scherpe punten van kastjes of tafels, stopcontactbeveiligers, bedhekjes… Afgeknelde vingertjes tussen deuren kun je voorkomen door een deurbuffer, deurklem en deurspleetbeveiliger. Een raambeveiliger of raamhekje zorgt dat je kind niet uit het raam kan vallen.

Baby veiligheid in de keuken

Ook in de keuken loert gevaar: beveilig keukenkastjes en –laden met speciale deursloten zodat je kind niet bij gevaarlijke vloeistoffen of wastabletten kan. Heb je een oven en gasfornuis die bereikbaar is voor kinderhandjes? Denk dan ook aan een ovenruitbeschermer en een fornuisrekje.

Gifwijzer

Als ouder onderschat je vaak hoeveel giftige producten je in huis hebt. VeilgheidNL ontwikkelde een handige gifwijzer hoe te handelen als je kindje vreemde stoffen heeft ingeslikt!

Veilig slapen

Meer over veilig slapen.

Toezicht blijft nodig

Al schaf je nog zoveel veiligheidsartikelen aan, door verminderd toezicht en onjuist gebruik van producten kunnen toch gevaarlijke situaties ontstaan. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste privé-ongevallen met kinderen plaatsvinden op het moment dat ouders toch even weglopen. Dus houd je kind tijdens zijn of haar enthousiaste ontdekkingstocht naar de wijde wereld altijd in de gaten!

Handig! Download via de App Store of Google Play de gratis app Veilig Groot Worden van Veiligheid.nl