Veilig slapen: wieg, ledikant, cosleeper, campingbed

Pauline Oosterbaan april 4th, 2018

Veilig slapen wiegHoewel je baby na de geboorte gelijk in een ledikantje mag slapen, heeft een wieg of cosleeper zeker zijn voordelen. Het is een knus plekje dat je baby in de eerste maanden een gevoel van geborgenheid geeft. Met een wiegje naast je bed heb je direct zicht op je baby en het is gemakkelijk bij het borstvoeding geven.

Wieg

Er zijn wiegen op pootjes of op een standaard, maar ook schommel- en hangwiegen. In die laatste twee wordt je baby letterlijk in slaap gewiegd; het geschommel werkt rustgevend. Kijk wel of het schommelmechanisme geblokkeerd kan worden, schommelen is alleen veilig wanneer je in de buurt bent. Een familiewiegje, hoe bijzonder ook, beantwoordt niet altijd aan de huidige veiligheidseisen, controleer dit altijd van tevoren. Een wieg kun je gebruiken in de eerste drie tot zes maanden. Zodra je kindje beweeglijker wordt, kan zitten of zichzelf kan optrekken, is het tijd voor je baby om in een ledikant te gaan slapen.

Cosleeper

Een cosleeper is een aanschuifwiegje dat je aan het ouderlijk bed kunt schuiven en vastzetten met klemmen of straps. Sommige cosleepers kun je ook los naast het grote bed gebruiken door het omhoog zetten van een extra wand. In een cosleeper slaapt je baby heel dicht bij je, maar niet met de risico's van het samen slapen in het grote bed. Een cosleeper biedt veel voordelen: je hoeft niet over de hoge wiegrand te kijken omdat je baby op gelijke hoogte van je matras ligt, je baby voelt je aanwezigheid en zo raak je sneller op elkaar ingespeeld. Als je borstvoeding geeft, kun je de baby makkelijk oppakken als hij honger heeft en aanleggen. Ook als je last hebt van bekkeninstabiliteit of herstellende bent van een keizersnede of een moeilijke bevalling, kun je met een cosleeper toch zelf voor je kindje zorgen. Meer lezen over samen slapen en co sleeper.

Ledikant

In een ledikant kun je je kind tot ongeveer 2,5 jaar veilig te slapen leggen. Ledikanten moeten aan een aantal veiligheidseisen voldoen. Vooral de spijlafstand is van groot belang. Deze moet tussen de 4,5 en 6,5 cm liggen. Het matras moet mooi aan de randen aansluiten. Let er bij het kopen van een ledikant op dat deze goed is afgewerkt zonder kans op splinters, en er mogen geen gevaarlijke uitsteeksels of scherpe randen aan zitten. Het ledikant dient ook te zijn afgewerkt met gifvrije verf of lak.

Je kind ontwikkelt zich razendsnel en voor je het weet klimt deze, soms met slaapzak en al, uit zijn bedje! Kan je kind zitten, zet dan de bodem op de middelste stand. Kan je kind staan, dan wordt het tijd om de bodem naar de onderste stand te verzetten. Leg geen knuffels of kussens in het ledikant omdat je kind hier tegenaan kan komen te liggen en in ademnood kan komen. Pas op dat je kind niet bij het koord van het rolgordijn kan komen en hang een mobiel hoog genoeg op. Zet een ledikant niet bij het raam, je kind zou zo de vensterbank in kunnen klimmen met kans op een valpartij uit het raam.

Campingbed

Voor een logeerpartijtje bij opa en oma, voor een dagje uit of op vakantie is een campingbed ideaal. Zo’n reisbedje is uit te vouwen tot een ledikant en omdat je het bedje tot een klein pakketje kunt opvouwen, is het zo mee te nemen in de auto of het vliegtuig. Er zijn stevige varianten waarmee je een bijna volwaardig ledikant kunt maken, en andere die zich beter lenen voor een logeerpartijtje. Controleer voor je aankoop of je het reisbedje gemakkelijk kunt uitvouwen en of het matrasje stevig genoeg is. Nog een belangrijke tip: check altijd of er niet te veel ruimte zit tussen matras en de zijwanden; als het matrasje om te buigen is zou je kind eronder terecht kunnen komen. Zelfs het meest luxe campingbedje is bestemd voor incidenteel gebruik, het haalt het natuurlijk nooit bij een volwaardig ledikant met een matras! Meer camping bedjes.

Meer over veilig slapen: over wiegendood, matras en beddengoed
Meer over veilig slapen: slaapzak, kruik en slaapartikelen