Veilig slapen: slaapzak, kruik en slaapartikelen

Pauline Oosterbaan augustus 8th, 2016

Veilig slapen slaapzakSlaapzak

Een slaapzak of trappelzak is een zeer veilig product; je baby ligt altijd bedekt en heeft minder kans te gaan rollen in bed met het gevaar om in lakens en dekens verstrikt te raken met het risico op warmtestuwing. Een baby in een slaapzak zal zich ook minder snel op de buik draaien. Belangrijk is het kopen van de juiste maat, zijn de armsgaten en halsopening te groot, dan kan je baby in de slaapzak wegzakken. Koop liever geen slaapzak met knopen maar met een rits die je aan de onderzijde moet openen. De stiksels moeten van katoen zijn, een los draadje kan een vingertje of teentje afknellen. Check de slaapzak daarom ook op losse draden aan binnen- en buitenkant. Meer over slaapzakken.

Kruiken

Er zijn verschillende typen kruiken. De warmwaterkruik van metaal of kunststof wordt gevuld met warm water en heeft een schroefdop met een rubberen afsluitplaatje. Gelkruiken of kruiken met een vloeibare stof dienen opgewarmd te worden in de magnetron. Een pittenkruik is een zak gevuld met kersenpitten of lijnzaad. Er zijn ook elektrisch oplaadbare kruiken die je verwarmt door de stekker in het stopcontact te steken. Welke kruik je ook gebruikt, geadviseerd wordt om elke kruik in een kruikenzak te stoppen. Gebruik de kruik alleen om voor te verwarmen, je haalt de kruik weg als je de baby in zijn bedje legt, tenzij er een medische noodzaak is om de kruik in het bedje te laten (met een handbreedte afstand van de baby). Overleg hiervoor met arts, kraamverzorgende of verloskundige.

Slaapartikelen

Naast slaapzakken zijn er nog veel meer babyproducten in de markt die je kunt gebruiken in en om het babybed. Zoals een vachtje, hoofdbeschermer, ledikantverkleiner, rugliggingsteun, zijligkussen, hellend kussen, inbakerdoeken, slaapwikkels, swaddles etc. Meer slaap artikelen
Sommige producten zijn getest en veilig bevonden, maar de Kraamzorg en VeiligheidNL kent ze niet allemaal of raadt het gebruik ervan af. Het gebruik van kussenachtige materialen zoals bedverkleiners, fixatiekussens, rugliggingssteunen, zijligkussens, een vachtje en hoofdbeschermers wordt door VeiligheidNL afgeraden. Je kind kan er met zijn gezicht tegenaan kan komen te liggen met kans op verstikking. Hetzelfde is het geval met knuffels. Een klein knuffeltje in bed mag overigens wel.

Meer over veilig slapen: over wiegendood, matras en beddengoed >>
Meer over veilig slapen: wieg, ledikant, cosleeper, campingbed >>