Hoe baby inbakeren

Pauline Oosterbaan oktober 13th, 2017

slapen inbakeren babyMisschien moet je bij het woord inbakeren direct denken aan de beelden van Russische kindjes in weeshuizen. Of aan beelden uit Turkije en China waar dit gebruik normaal is. Inbakeren wordt al sinds de christelijke jaartelling door Grieken en Romeinen toegepast. Ook in Nederland werden baby’s de eerste drie maanden tot begin van de 20e eeuw strak ingebakerd. Men dacht dat dit bevorderlijk was voor een goede lichaamsbouw: een rechte rug, rechte benen en stevige schouders. Maar ook geloofde men dat het kneuzingen die bij de geboorte waren ontstaan, zou verhelpen en navelbreukjes kon voorkomen.

Midden jaren negentig werd inbakeren weer populair. In deze jaren hanteerden ouders niet meer zo’n strak slaapritme en eetritme maar sommige kindjes hebben juist behoefte aan regelmaat en rust. Het inbakeren biedt een mogelijke oplossing voor ouders met een huilbaby of baby’s die moeilijk in slaap kunnen komen, blijkt uit een onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in 2003.

Baby inbakeren bij slaapproblemen en huilbuien

Als je baby veel last heeft van huilbuien of moeilijk in slaap komt, kun je overwegen om te gaan inbakeren. Ons advies is om niet gelijk over te gaan op inbakeren. Probeer eerst te achterhalen wat de mogelijke oorzaken van de onrust kunnen zijn. Zo heeft een baby behoefte aan regelmaat. Volgens Kristiaan van der Heijden, slaaponderzoeker van de universiteit Leiden is routine nog altijd dé manier om kinderen goed in slaap te krijgen (onderzoek in 2013).
Naast het controleren van de regelmaat is het ook zinvol goed te kijken naar de voeding die je je kindje geeft, wie weet speelt een voedingsprobleem een rol. Overleg bij twijfel altijd even met consultatiebureau of arts. Mocht dit allemaal niet helpen, dan kan inbakeren misschien een goed hulpmiddel zijn!

Hoe starten met inbakeren?

Inbakeren kan al vanaf de geboorte tot ongeveer vijf a zes maanden. Laat je van tevoren goed informeren over hoe je moet inbakeren. Weet van tevoren welke maat geschikt is voor jouw baby en houd bij het uitkiezen van een inbakerdoek rekening met de materiaalkeuze. Zorg ervoor dat de stof niet te rekbaar is en genoeg ventileert.

Hoe gebruik je een inbakerdoek?

Let er bij het inbakeren op dat je baby vanaf de schouders tot en met de voetjes is ingepakt, armen en benen mogen niet uitsteken. De armpjes liggen zo goed als gestrekt en de beentjes hebben voldoende ruimte nodig (‘kikkerstand’). Controleer nadat je hebt ingebakerd goed of je baby niet kan zakken in de doek en of de doek niet voor het mondje kan opstropen. Klaar met inbakeren? Leg je baby altijd op zijn rug. Hieronder een afbeelding van Minimonkey met daarop goed geïllustreerd hoe je moet inbakeren (Minimonkey verkoopt zelf geen inbakerdoeken meer). Deze afbeelding is ook terug te vinden in de voorlichting van diverse ziekenhuizen.

hoe baby inbakeren

Tip! Was de inbakerdoek na de aanschaf, de stof wordt er luchtiger door een neemt beter vocht op!

Soorten inbakerdoeken

Inbakeren vraagt om goede voorlichting en oefening. Er zijn verschillende soorten inbakerdoeken, met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. De meeste inbakerdoeken bestaan uit twee delen of royale doeken. Bekende merken zijn: Pacco, Mum2Mum, Aden & Anais, Swaddle Me en Dream Swaddle. Daarnaast zijn er inbaker slaapzakken zoals Puckababy. Deze heeft een buitenzak met daarin een speciaal hesje waar je je baby inlegt. Je baby ligt niet direct strak vast maar heeft een beetje bewegingsruimte en vindt daardoor meer rust. Hieronder een video van Ergobaby inbakerdoek c.q. slaapzakje, weer een heel ander product en manier om je baby rustig in slaap te krijgen:

 

Wanneer afbouwen en stoppen met inbakeren?

Probeer het inbakeren rond de 4e maand af te bouwen en voor de 6e maand te stoppen. Vanaf deze maand gaan de meeste kindjes rollen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren aangezien de armpjes zijn ingepakt. Als je kindje begint met rollen, bouw het inbakeren dan niet af, maar stop onmiddellijk!

Wanneer niet inbakeren

Bij bepaalde baby's en onder diverse situaties kun je beter niet inbakeren, dat zijn:

  • Als je kindje een heupafwijking heeft (heupdysplasie) of een afwijking van de wervelkolom (scoliose).
  • Als je kindje een luchtweginfectie heeft.
  • Als je kindje koorts heeft. Je baby kan dan zijn warmte niet kwijt.
  • Binnen 24 uur na het geven van een vaccinatie of injectie.
  • Bij kindjes met eczeem en baby’s die spugen is het oppassen geblazen.

Meer over veilig slapen >>