Co-sleeping of samen slapen met je baby

Pauline Oosterbaan augustus 8th, 2016

Co sleepingSamen slapen met je baby of coslapen

Over samen slapen met je baby is altijd veel discussie geweest. Samen slapen in één bed wordt door alle gezondheids- en veiligheidsinstanties afgeraden. Argumenten die genoemd worden zijn: je baby kan onder het beddengoed terechtkomen, tussen wand en matras rollen en je kunt zelf op je baby gaan liggen tijdens je slaap al dan niet door medicijn- of drankgebruik. Maar als je negen maanden lang je baby bij je hebt gedragen wil je je baby niet zomaar in een wiegje of ledikant in een ander kamertje neerleggen. Veel ouders nemen hun baby de eerste dagen wel in hun bed, meestal hoog tegen de wand van het hoofdeinde, tussen de kussens in op een aankleedkussen of nog veiliger: een speciaal daarvoor geschikt wiegje met opstaande randen.

Voordelen samen slapen of cosleeping

Overal ter wereld slapen ouders met hun kinderen, ook in landen waar het wordt afgeraden. Samen slapen biedt namelijk veel voordelen. Je baby slaapt goed en huilt nauwelijks, want ruim voordat je kindje het op een brullen zet, heb je het al kunnen knuffelen of aan de borst gelegd. Visueel en lichamelijk contact zorgen ervoor dat je baby zich veilig voelt. Aangetoond is dat baby’s die niet bij de ouders op de slaapkamer slapen in sommige gevallen twee keer zoveel kans hebben om aan wiegendood te overlijden. Dit zijn nog maar enkele voordelen van samen slapen.

Wieg of cosleeper naast het ouderlijk bed

Gelukkig is het de laatste jaren heel normaal om je baby na de geboorte dicht bij je te slapen te leggen. Voor sommigen ouders is samen in één bed slapen een stap te ver, want je moet dan wel de nodige maatregelen nemen. Dan kun je misschien beter kiezen voor 'rooming-in' met heel eenvoudig een wiegje naast het bed, of een cosleeper die je aan het ouderlijk bed vastzet. Wil je meer weten over samen slapen, alle voordelen en risico's lezen over samen slapen met je baby of co-sleeping? Volg dan de BabyStuf Masterclass waaronder Samen Slapen Cosleeping zodat je straks een goede keuze kunt maken en lees de blogs van onze deskundigen!

Veilig slapen: samen slapen