Veilig slapen baby

Pauline Oosterbaan oktober 24th, 2017

Slapen babyNiets mooiers dan een baby te zien slapen in zijn wieg of ledikant. Om goed te kunnen groeien is slaap voor je baby enorm belangrijk. De eerste maanden kiezen veel ouders ervoor om hun baby dicht bij zich te houden en dat is helemaal prima. Zo houd je een oogje in het zeil en hoef je niet steeds naar de babykamer te lopen.

Veilig slapen: matras, beddengoed

Veilig slapen begint bij de basis: het matras. Deze moet stevig, veerkrachtig en ventilerend zijn. Kies ook het beddengoed met zorg, je baby mag er niet verstrikt in raken. Meer lezen.

Veilig slapen: wieg, ledikant, co-sleeper, campingbed

Omdat je baby zo veel slaapt is het zaak om ervoor te zorgen dat je baby een veilige slaapplek heeft. Het belangrijkste is dat je baby vrij kan ademen en het niet te warm krijgt, dat zijn namelijk de voornaamste risicofactoren voor wiegendood. Meer lezen.

Veilig slapen: slaapzak, kruiken en hulpmiddelen

In een slaapzakje ligt je baby heel veilig, zo kan je kind niet verstrikt raken onder lakens of dekens. Lees ook meer over kruiken, hellende kussens en andere producten bij het babybedje. Meer lezen.

Inbakeren

Sommige kindjes hebben baat bij het inbakeren: het strak inwikkelen van de baby in een inbakerdoek. Het kan een oplossing zijn voor als je een huilbaby hebt of een baby die moeilijk in slaap komt, maar dan moet je goed weten wat je wel en niet moet doen.

Slaapproblemen baby

Soms kan je baby problemen hebben met inslapen, of is zijn slaapritme verstoord. Wanneer spreken we van slaapproblemen en wat kun je eraan doen?

Slaaptips

Heb je een baby met slaapproblemen? Dat kan je flink uitputten maar ook radeloos maken. Hopelijk helpen deze slaaptips!

Slaapschema baby

Pasgeboren baby's slapen enorm veel. Dit zijn vaak korte slaapjes verdeeld over de dag. Hoe ouder je kindje wordt hoe minder behoefte het heeft om te slapen. Het is de bedoeling dat je baby overdag korter en minder vaak slaapt en 's nachts juist langer. Deze richtlijnen kunnen je hopelijk helpen met het ontwikkelen van een mooi slaappatroon.

Samen slapen met je baby of co-sleeping

Als je samen met je baby in het ouderlijk bed wilt slapen, dan moet je heel goed weten wat je wel en niet moet doen met het oog op de risico's. Door de meeste instanties wordt samen slapen in een bed afgeraden. Een goed alternatief is een wiegje naast of een co-sleeper vastgemaakt aan het ouderlijk bed.

Hieronder een video voor nog meer tips over veilig slapen:

Veilig slapen tips