Reisziekte

Carola Siksma-Ruiters maart 9th, 2017

reisziekteMerk je dat je kind gevoelig is voor reisziekte, dan kan dat heel vervelend zijn, want dan voelt je kind zich constant misselijk. Gelukkig is daar wel wat aan te doen!

Wat is reisziekte

Door bewegingen in het vliegtuig, auto of boot kan de werking van het evenwichtsorgaan bij het oor worden verstoord. Kinderen hebben hier meer last van omdat het nog niet helemaal is volgroeid. De hersenen van je kind registreren dan een andere beweging dat wat hij of zij ziet. Reisziekte uit zich doordat je kind misselijk is, hoofdpijn heeft, zich duizelig voelt en misschien wel moet overgeven. Op zee noemen we dit zeeziekte, in het vliegtuig en in de auto spreken we over luchtziek of wagenziek zijn.

Reisziekte: wat doe je eraan?

Hieronder wat tips voor het voorkomen en behandelen van reisziekte:

  • Let op het eten en drinken dat je je kind geeft, zorg dat je kind licht eet, niet teveel eet en vermijd vet of zuur eten.
  • Geef je kind liever geen koolzuurhoudende drankjes en snoep.
  • Vermijd vieze geuren zoals sigarettenrook en benzinedampen.
  • De plaats waar je kind zit belangrijk: in de auto voor zal je kind minder last hebben van reisziekte dan achterin. Helaas mogen kleine kinderen in de auto niet voorin zitten. In het vliegtuig kun je beter dichtbij de vleugels zitten, hier zijn de bewegingen minder groot dan voor of achterin. Dat geldt ook op een boot; in het midden zal je kind minder last ervaren.
  • Helaas is stress bevorderlijk voor het krijgen van reisziekte, zorg dus dat je kind goed uitgerust is voor de reis en dat de reis ontspannen verloopt.
  • Laat bij een autorit de bestuurder niet te hard remmen en optrekken.
  • 's nachts rijden kan een oplossing zijn; dan heb je geen last van files en je kind valt meestal in lekker in slaap.
  • Wordt je kind toch misselijk, dan helpt rustig ademen, frisse lucht en afleiding met een spelletje.
  • Laat je kind niet lezen of naar beneden kijken, want hier wordt je kind nog draaieriger van. Leer je kind ver naar buiten te kijken, zet een luister CD of muziekje op of een filmpje op ooghoogte.
  • Las regelmatig een pauze in voor een frisse neus!

Hulpmiddelen

Wordt de reisziekte van je kind te erg, dan kun je voor een volgende keer denken aan gemberpoeder in de vorm van capsules of homeopathische medicijnen. Verder zijn, afhankelijk van de leeftijd, de volgende medicijnen verkrijgbaar in aangepaste doseringen: Primatour is zonder doktersrecept verkrijgbaar; het zorgt voor verminderde evenwichtsstoornissen en helpt de maagwand ontspannen. Daarnaast is er Cinnarizine en Meclozine die voorkomen dat je misselijk wordt en moet overgeven. Andere medicijnen zijn Cyclizine (alleen met recept) en Dramamine (bij apotheek). Je kunt ook denken aan pleisters met Scopolamine, die voorkomen dat je misselijk wordt en moet overgeven.

Je hele leven last van reisziekte

Kinderen en vrouwen hebben vaker last van reisziekte dan mannen. De meeste volwassenen hebben er geen last meer van, maar helaas is er een groep mensen die hier zijn hele leven last van blijft houden.

Meer over op vakantie wat neem je mee?
Meer over vliegen met een baby
Meer over verre reizen met kinderen
Meer over zomertips voor op vakantie