Vakantie met baby, 10 zomertips

Carola Siksma-Ruiters maart 9th, 2017

laessig-zonnebrilHoera vakantie! Weggaan met een baby of kleine kinderen vraagt nogal wat organisatietalent. Dat kan een reden zijn om thuis te blijven. Maar met onze handige checklist voor vakantie is het niet zo moeilijk. Daarbij geven we je hierbij nog wat extra tips voor in de zomer, handig voor als je met je baby een uitstapje maakt of op vakantie gaat! Ben je zwanger? Kijk dan ook eens naar informatie over Zwanger en vliegen en Zwanger en zonnen!

1. Kleed je kindje koel in de zomer

Meestal zijn kinderen veel te warm aangekleed, controleer de temperatuur van je kindje via de nek. Voelt je baby daar warm of heeft het natte zweethaartjes? Dan heeft je kindje het te warm! In hete zomermaanden is een rompertje en een lakentje soms al voldoende.

2. Parasol is beter dan kap kinderwagen

Ga je op stap met een kinderwagen, denk eraan dat onder de kap veel warme lucht kan blijven hangen. Zorg voor een parasol en loop af en toe even in de schaduw waarbij je de kap naar beneden brengt voor koelte en ventilatie. Er zijn parasolletjes van diverse merken, een leuk exemplaar is de Hands Free Brolly, een parasol die je ook kunt gebruiken als normale paraplu. Er zijn ook verschillende doeken in de handel die je aan de kap van kinderwagen, buggy of autostoel kunt bevestigen waarmee je een rustig plekje voor jouw kindje creëert zoals Dooky of Blenker.

3. Controleer of je kindje vrij kan ademen in draagzak

Baby in de draagzak? Kijk altijd goed of je kind vrij kan ademen en bij een drager waar je baby in zit: zorg dat baby’s koppie boven de drager uitkomt. Draag nooit een jas over de draagzak heen!

4. Pas op voor hete autostoelen

Autostoelen hebben vaak een donkere kleur en kunnen in de zomer heel heet worden, vooral als de auto in de zon staat. Na een dagje strand of stad, is zo’n autostoel vaak niet aan te raken door de hitte, laat staan dat je er je kind in zet. Leg er een doek over of nog beter: schaf een speciale autostoelhoes aan zoals die van Jippie's. Deze absorbeert warme en zorgt voor een koele zitplaats. Denk ook aan zonneschermen of speciaal folie voor de autoruiten van de auto van bijvoorbeeld Brica.

5. Neem voldoende pauzes bij autorit

Op vakantie in de auto? Maak autoritten niet te lang! Richtlijn is niet langer dan twee uur in een autostoel. Neem vaak en lang pauze en geef je baby, net als jezelf gelegenheid te rekken en te strekken.

6. Gebruik zonnebrand tegen verbranding

Verbranding in de zon kan blijvende schade geven! Smeer je kindje altijd in met zonnebrand met hoge factor (50) en laat je baby een zonnehoedje of petje dragen. Bij het water is speciale zwemkleding met beschermende UV factor ideaal. Er is momenteel een grote keus in leuke merken!

7. Denk aan een zonnebril!

Het oogfonds is een campagne gestart om ook de ogen van kinderen te beschermen. UV straling is niet alleen schadelijk voor de huid maar ook voor de ogen! Dus koop ook een zonnebrilletje voor je baby en kind zoals van merken zoals Babybanz, Difrax, Béaba, Eyetribe en Hema.

8. Met een polsbandje is je kindje snel weer gevonden

De schrik van iedere ouder: je kind weg op een druk strand! Met een polsbandje met je 06-nummer ben je snel weer herenigd met je kind. Er zijn plastic polsbandjes waar je gegevens op kunt schrijven, maar er ook hippe siliconen armbandjes waar je naam en/of telefoonnummer in kunt laten graveren.

9. Kies voor zomerslaapzak

Gebruik bij het slapen een zomerslaapzak. Om het matras kun je een molton doen voor het opnemen van transpiratievocht. In plaats van een lakentje kun je ook badlaken gebruiken voor het toedekken, deze glijdt niet snel weg en neemt vocht op.

10. Zorg voor extra vocht

Ook baby’s hebben bij warm weer extra vocht nodig. Dit zie je aan de droge lippen of te weinig plassen. Je kunt baby’s wat vaker aanleggen voor borstvoeding of extra water geven (30 a 40 cc extra) in de fles.

Andere handige babyspullen voor onderweg en op vakantie zijn:

  • Op reis met je baby en geen flessenverwarmer voorhanden? Er zijn handige flessenwarmers in de handel met een adapter voor gebruik in de sigarettenontsteker van je auto van diverse merken: Topcom, Béaba, Babymoov en Prince Lionheart.
  • Handig voor op vakantie en logeerpartijen zijn handige tentjes die je als slaapplek kunt gebruiken. Ze zijn gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en je vouwt ze in enkele seconden in en uit. De baby ligt op een veilig plekje in zijn eigen ‘tentje’ in de schaduw en heeft geen last van insecten. Voorbeelden zijn de Travel Cots van Deryan voor verschillende leeftijden en de reisbedjes van Phil & Teds.
  • Met een stoelbeschermer of seatsaver heb je geen last meer van krassen en knoeien op de bekleding van de auto. Met een organiser aan de rugleuning van de voorste autostoelen berg je flesjes, boekjes en speelgoed voor je kindjes netjes op.
  • Omdat je baby tegen de richting in in het autostoeltje zit, zijn baby autospiegels van bijvoorbeeld Miyali, Besafe en Brica, reuze handig om je kindje goed in de gaten te houden!

Meer over vliegen met een baby
Meer over verre reizen met kinderen
Meer over auto en vliegvakantie, wat neem je mee?