Slaapzak kopen en gebruiken

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

Een goed passende slaapzak voor je baby betekent veilig slaapcomfort op maat. Je baby kan zich niet onderwoelen, waardoor de kans op verstikking afneemt. En ook blootwoelen is verleden tijd.

Modellen slaapzakken

Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Afhankelijk van het seizoen kun je voor een dunnere of dikkere slaapzak kiezen, ook wel zomerslaapzak of winterslaapzak genoemd. Sommige exemplaren zoals die van Little Company of Puckababy, hebben een uitritsbare binnenvoering. Verder zijn er slaapzakken verkrijgbaar zonder mouwtjes of met lange mouwen. Ook deze zijn soms afritsbaar. Er zijn speciale modellen te krijgen die dienst doen als een soort bakerzak zoals die van Puckababy. Ideaal voor een onrustige baby!

Sommige slaapzakken kun je gebruiken in een autostoel. Er zijn dan extra openingen gemaakt waardoor je de gordels kunt bevestigen. Is je kind tijdens een autorit in slaap gevallen, dan kun je het thuis gelijk in bed leggen!

Waar let je op bij het kopen van een slaapzak?

Bij een slaapzakje is het belangrijk dat je let op de grootte van de hals- en armsgaten. Zijn die te groot, dan bestaat het risico dat je baby in de slaapzak kruipt, dus kies een goed passend exemplaar en niet een op de groei! Kies in ieder geval een slaapzak met een rits (geen knopen) waarvan de sluiting ter hoogte van de beentjes zit, zo zit het scherpe deel van de rits niet bij het gezichtje van je kind en een ouder kindje kan de rits niet zelf opentrekken.

Nog een aandachtspunt: de stiksels moeten van katoen zijn: nylon stiksel dat loslaat, kan een vingertje of teentje afknellen. Controleer daarom de slaapzak altijd van binnen op losse draden!

Hoe gebruik je een slaapzak

Een slaapzak kun je het hele jaar door gebruiken, afhankelijk van het seizoen kies je voor een dikker of juist dunner exemplaar. Een gevoerde slaapzak is lekker warm, dus daar hoef je geen beddengoed meer bij te gebruiken. Bij een dun exemplaar is een lakentje of dunne deken, strak over de slaapzak opgemaakt, voldoende. Leg je kind nooit met een riem of iets dergelijks vast in een slaapzak.

TOG waarden

Met de TOG waarden kun je zien hoe groot de warmteweerstand en isolatiewaarde van bijvoorbeeld een slaapzak is. Deze waarden zijn sinds kort op de verpakkingen en gebruiksaanwijzingen van veel babytextiel terug vinden. Een veilige slaapzak heeft geen hogere TOG waarde dan 4.0, anders zou je kindje kans lopen op warmtestuwing.

Bekende merken slaapzakken zijn: Combi Sleeper, Puckababy, Grobag, Dwell Studio, Cottonbaby, With a touch of Rose, VipSleeper, Lodger, PurFlo.

Meer over veilig slapen >>
Bekijk de nieuwste slaapzakken >>