Slaapzak kopen en gebruiken

Carola Siksma-Ruiters december 14th, 2017

Een slaapzak voor je baby is een belangrijke aanschaf. Onderzoek toont aan dat het gebruik van een slaapzakje de kans op wiegendood verkleind. Je baby kan niet onder het beddengoed terecht komen waardoor de kans op verstikking afneemt en zich ook niet blootwoelen waardoor je kindje het te koud krijgt. Maar slaapzakken zijn er in vele vormen en maten, ook varieert de dikte en is het gebruik soms verschillend. Hoe kies je nu een veilige slaapzak?

Koop slaapzak in de juiste maat

Er zijn slaapzakken voor baby's vanaf de geboorte tot kleuterleeftijd. Hiervoor hanteren fabrikanten verschillende maatvoeringen die overeenstemmen met de lengte of leeftijd.  Een goed aansluitende pasvorm is belangrijk om je kind veilig te laten slapen. Om te voorkomen dat je baby in de slaapzak wegglijdt moet deze goed aansluiten bij de hals en de armsgaten. Kies daarom een goed passend exemplaar en niet eentje op de groei!

Winterslaapzak en zomerslaapzak

Afhankelijk van het seizoen kun je kiezen voor een dikkere of dunnere slaapzak, ook wel een zomer- of winterslaapzak genoemd. Ben je in de wintermaanden uitgerekend, dan is het verstandig om een winterslaapzak aan te schaffen. Sowieso heb je er een nodig voor in de wintermaanden als je kindje ouder wordt. Maar van extreme kou kun je in ons land bijna niet meer spreken, en je wilt ook niet dat je kindje het te warm krijgt, dus hoe werkt dat in de praktijk?

TOG waarden slaapzak

Daarvoor heeft de industrie TOG waarden in het leven geroepen, deze vind je, als het goed is, terug op de gebruiksaanwijzingen en het label van de slaapzak. TOG staat voor: Thermal Overall Grade. Hoe hoger deze waarde, hoe meer warmte er door de stof wordt vastgehouden, hoe lager, hoe minder warmte wordt vastgehouden. Sommige fabrikanten hebben zelfs TOG keuzewijzers ontwikkeld om ouders te helpen met het kiezen van het beddengoed. De isolatiewaarde van de slaapzak heeft namelijk te maken met de omgevingstemperatuur. Een veilige slaapzak heeft geen hogere TOG waarde dan 4.0, anders zou je kindje kans lopen op warmtestuwing.

Advies TOG waarden babytextiel

Koud seizoen -> kamertemperatuur tussen 15 en 18 graden -> TOG waarde slaapzak tussen de 2,5 en 4.0
Warm seizoen -> kamertemperatuur tussen 18 en 22 graden -> TOG waarde slaapzak 2,0
Let op!  Voor de totale TOG waarde moet je ook de dikte van een pyjamaatje en een eventueel lakentje en dekentje meerekenen.

Voor de wintermaanden is een slaapzak met een TOG waarde van 2,3 ideaal. Een winterslaapzak is wat dikker gevoerd en heeft soms lange mouwen die je kunt afritsen. Een gevoerde slaapzak is lekker warm, dus daar hoef je geen beddengoed meer bij te gebruiken.

Zomerslaapzak

In de warme zomermaanden zijn er speciale zomerslaapzakken. Bij een dun exemplaar is een lakentje of dunne deken, strak over de slaapzak opgemaakt, voldoende. De TOG waarde van een zomerslaapzak is ongeveer 0,7. Soms kan het zo warm zijn in de zomer dat alleen een luier en een zomerslaapzakje voldoende zijn om je kindje te laten slapen.

4 seizoenen slaapzak baby

Door het wisselen van de seizoenen in ons klimaat is het soms lastig te bepalen welke slaapzak nu voldoende warmte biedt. Een 4 seizoenen slaapzak is dan een uitkomst. Deze bestaat uit een binnen en buitenslaapzak en je kunt de mouwen er naar wens aanritsen of afhalen. Zo kun je van een warme winterslaapzak met TOG waarde van 2,5 een slaapzak maken met een TOG waarde van 1,5.

Materiaal

Slaapzakken zijn gemaakt van katoen of een combinatie van katoen met polyester om krimp te voorkomen. Voor winterslaapzakjes wordt voor het isolatiemateriaal gebruik gemaakt van polyester. Bij een 4 seizoenen slaapzak worden verschillende materialen met elkaar gecombineerd.

Nog meer modellen

Sommige exemplaren hebben een uitritsbare binnenvoering. Verder zijn er slaapzakken verkrijgbaar met en zonder mouwen. Ook deze zijn soms afritsbaar. Er zijn modellen die je kunt inkorten door de onderzijde op te rollen of met drukknopen vast te zetten. Er zijn speciale modellen te krijgen die dienst doen als een soort bakerzak, ideaal voor een onrustige baby! Er zijn slaapzakken met wantjes om de handjes warm te houden maar ook om bijvoorbeeld krabben te voorkomen.
Sommige slaapzakken kun je gebruiken in een autostoel. Er zijn dan extra openingen gemaakt waardoor je de gordels kunt bevestigen. Is je kind tijdens een autorit in slaap gevallen, dan kun je het thuis gelijk in bed leggen!

Let ook op deze veiligheidscriteria

Kies in ieder geval een slaapzak met een rits (geen knopen) waarvan de sluiting ter hoogte van de beentjes zit, zo zit het scherpe deel van de rits niet bij het gezichtje van je kind en een ouder kindje kan de rits niet zelf opentrekken. Nog een aandachtspunt: de stiksels moeten van katoen zijn: nylon stiksel dat loslaat, kan een vingertje of teentje afknellen. Controleer daarom de slaapzak altijd van binnen op losse draden!
En tenslotte: leg je kind nooit met een riem of iets dergelijks vast in een slaapzak, door het omrollen kan je kind vast komen zitten met nare gevolgen.

Meer over veilig slapen >>
Bekijk de nieuwste slaapzakken >>