Beddengoed, babydeken en lakentje

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

Niets mooier dan een slapend kindje in zijn babybedje met mooi beddengoed, babydeken en een lakentje. Je baby brengt de nacht en een groot deel van de dag door in zijn bedje. Natuurlijk wil je daar een aangename en vooral veilige plek van maken! Met een lakentje en een katoenen, wollen of synthetisch dekentje moet dat zeker lukken.

Hoe maak je een babybedje op?

Voor een veilige slaapomgeving maak je het bedje kort op. Bij een kort opgemaakt bedje raken de voetjes van je kindje bijna het voeteneinde. Het beddengoed reikt tot de schouders, zo ligt het hoofdje vrij. Eerst komt er een molton om het matrasje, daarna een onderlaken. Gebruik liever geen zeiltje of waterdichte molton, wil je dit toch dan mag het hoofdje van je kindje daar nooit op komen te liggen. Alles moet mooi strak liggen voor het veilig slapen. Daarna maak je het bedje verder op met een bovenlaken en een deken van katoen, wol of synthetisch materiaal. Je mag de deken ook in een dekbedhoes gebruiken maar alles moet goed aan de zijkanten worden ingestopt. Te groot beddengoed sla je niet dubbel maar vouw je onder het matras door. Zo kan je kindje niet makkelijk draaien of zich onder dekens wurmen.

Zijn babydekens en ledikantdekens veilig?

Enkele jaren geleden is er onderzoek gedaan naar het verschil tussen babydekens en ledikantdekens. Exemplaren van wol, synthetisch en katoen zijn allemaal met elkaar vergeleken en uitgetest op luchtdoorlaatbaarheid en het risico op warmtestuwing; één van de redenen van wiegendood. Gebleken is dat er bijna geen verschillen zijn tussen alle dekens, je kunt ze dus veilig gebruiken. Waar je wel op moet letten is of de dekens niet te dik zijn en je mag ze ook niet in teveel lagen gebruiken.

Let op: vanwege het risico op warmtestuwing wordt het gebruik van een dekbedje afgeraden tot de leeftijd van twee jaar!

Wat zijn TOG waardes?

TOG waarde is een index die aangeeft wat de warmteweerstand en isolatiewaarde van babytextiel is, zie TOG waardes >>

Beddengoed in de mooiste kleuren

Met mooi beddengoed geef je het babybedje een persoonlijke touch; vrolijk, romantisch, knus, stoer of sprookjesachtig... Lakens en dekentjes zijn verkrijgbaar in vele kleurtjes met lieve motiefjes, biesjes en prints.

Meer over Veilig Slapen >>
Naar de nieuwste soorten beddengoed >>