Babyfoon kopen en gebruiken

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

babyfoon camera Alecto IVM150Omdat je nu eenmaal niet de hele tijd bij je slapende kindje kunt blijven, is een babyfoon een prima hulpmiddel. Maar wel eentje waar je bijna blind op moet kunnen vertrouwen. Voordat je besluit een babyfoon te kopen is het belangrijk goed na te denken over de eisen die jij aan een babyfoon stelt. Een babyfoon met beeldweergave is handig als je naast het horen van geluid ook je baby wilt zien, met een terugspreekfunctie kun je terugpraten om je kindje gerust te stellen en voor ouders die vaak ongerust zijn of een zorgenkindje hebben, zijn er babyfoons met ademhalingsregistratie.

Breng je wensen voor een babyfoon in kaart

Er zijn zelfs babyfoons die aangeven of het te warm of te koud in de babykamer is. Niet onbelangrijk want bij een juiste kamertemperatuur slaapt je baby beter en langer. Pas als je weet waar jouw babyfoon aan moet voldoen, kun je babyfoons met elkaar vergelijken. We hebben de verschillende technieken hieronder op een rijtje gezet.

Is groot bereik belangrijk?

Het bereik van de meeste babyfoons ligt tussen de 30 en 300 meter maar er zijn er ook die een nog veel groter bereik hebben. Maar realiseer je dat, hoe verder je van huis bent, hoe meer tijd het je kost om bij je baby te komen als er wat aan de hand is. Een babyfoon kan jou nooit vervangen. Verwacht ook geen wonderen van een babyfoon: muren en plafonds verkleinen het bereik!

DECT, met camera of plug and play

Er zijn verschillende technieken om het geluidssignaal over te brengen. Een nieuwe techniek is DECT technologie. Deze babyfoons maken gebruik van digitale transmissietechnologie (DECT) waardoor storing door andere radiosystemen wordt voorkomen. DECT techniek is draadloos, storingsvrij en veel moeilijker om af te luisteren.

Bij dit type babyfoons komt wat straling vrij waarvan sommige wetenschappers stellen dat dit schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel van de baby. Geadviseerd wordt dan ook de babyfoon op minimaal drie meter afstand van de baby te plaatsen.

De nieuwste generatie babyfoons zijn uitgerust met een ECO functie. Dan kun je de straling, bereik en energieverbruik van het toestel helemaal zelf instellen. En wat dacht je van babyfoons die je kunt aansluiten op je iPhone, iPad of iPod Touch? Dat is sinds kort ook mogelijk. Via een full screen kun je de baby goed bekijken (zelfs ’s nachts) en je kunt met deze babyfoon ook foto’s maken en opslaan! Dat is helemaal plug and play!

Overzicht babyfoons met voordelen en nadelen

40 MHz babyfoon
Voordelen: redelijk bereik, goede kwaliteit, weinig straling. Nadelen: af te luisteren.

DECT babyfoon
Voordelen: storingsvrij, bijna niet af te luisteren. Nadelen: risico van straling, duurder, bereik wordt minder bij meer muren.

DECT-ECO babyfoon
Voordelen: bereik en energieverbruik zijn zelf in te stellen, storingsvrij. Nadelen: hoge prijs.

Babyfoon via telefoon/GSM
Voordelen: storingsvrij, je kunt meestal ook terug praten, groot bereik. Nadelen: telefoonkosten, geen permanente bewaking.

Babyfoon met ademhalingsmelder
Voordelen: geeft signaal bij ademstilstand, wiegendood bewaking, ook als gewone babyfoon te gebruiken. Nadelen: stress bij vals alarm.

Babyfoon met camera
Voordelen: je kunt je baby zien, ook in het donker. Nadelen: hoge prijs.

Bekende merken babyfoons zijn: Angelcare, Alecto, Topcom, Nova, Luvion, Philips AVENT, Tommee Tippee, Belkin.

Naar nieuwste modellen babyfoons >>

Meer lezen over de zin en onzin van straling en DECT bij de gratis online Mama Masterclass! >>