Slapen

Carola Siksma-Ruiters november 6th, 2017

Om goed te kunnen groeien is slaap voor je baby enorm belangrijk. Veilig slapen begint bij de basis: het matras. Deze moet stevig, veerkrachtig, goed ventilerend zijn en goed aansluiten bij de randen van het ledikant of wieg. De stevigheid test je door er met de vlakke hand op te drukken.

Voor een veilig slaapomgeving wordt geadviseerd je baby op zijn rug te laten slapen. In een slaapzak ligt je baby heel veilig, zo kan je kindje niet verstrikt raken onder lakens of dekens. Een babybedje wordt kort en strak opgemaakt met de voetjes van je baby bijna tegen het voeteneinde. Leg in het babybedje geen kussens, hoofdbeschermers of grote knuffels; dat kan de ademhaling belemmeren.

Warmtestuwing is een van de belangrijkste oorzaken van wiegendood. Pas daarom op met het gebruik van teveel laagjes beddengoed; één lakentje en een dekentje van wol, katoen of synthetisch materiaal zijn voldoende. Zorg verder voor een goed geventileerde slaapkamer en rook nooit bij je baby!

Een kruik zorgt voor warmte in baby's bedje. Met een muziekdoosje help je je baby om van het inslapen een ritueel te maken. Voor angstige momenten geeft een nachtlampje je baby een veilig gevoel. Daarnaast zijn er nog veel handige hulpmiddelen om je baby in slaap te laten vallen zoals een inbakerdoek.

Voor je gemoedsrust is een babyfoon een uitkomst. Je baby wordt gerustgesteld door muziekjes of jouw stem als hij overdag of ’s nachts wakker wordt. Denk ook eens aan een mooi nachtlampje: handig om bij zacht licht ’s nachts te voeden en te verschonen. Maar ook een vriendelijke manier om je baby het ritme van dag en nacht te leren. Niet onbelangrijk!

Omdat de temperatuur in de babykamer heel belangrijk is zijn er temperatuurmeters te koop, maar soms zitten deze ook verwerkt in een babyfoon of luchtbevochtiger. Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat het slaapklimaat voor je baby helemaal ok is!

Meer over veilig slapen >>