Schoonmaken en steriliseren

Carola Siksma-Ruiters oktober 26th, 2016

schoonmaken steriliseren boonIs steriliseren van flessen en spenen nu wel of niet nodig? Vroeger werd geadviseerd om alle flessen en spenen de eerste weken een keer per dag gedurende tien minuten uit te koken. Tegenwoordig luidt het advies: 'niet steriel maar schoon' en mogen flessen en spenen gewoon in de vaatwasser worden schoongemaakt. Om te voorkomen dat je alle spenen en dopjes ergens onderin je vaatwasser moet vissen zijn er handige rekjes waarin je deze kleine accessoires netjes kunt opbergen!

Richtlijnen voor schoonmaken van flessen

In de richtlijn 'Voeding van zuigelingen en peuters' van het Voedingscentrum of Jeugd Gezondheidszorg staat dat zuigflessen en spenen direct na gebruik moeten worden omgespoeld met koud water. Schoonmaken kan het beste in een vaatwasser die wast op 55 graden of met heet water en afwasmiddel. Voor de binnenzijde van de fles moet je een speciale flessenborstel gebruiken. Daarna moet je de flessen en spenen goed spoelen en ondersteboven op een schone doek te drogen leggen. Op deze manier kan uitkoken achterwege blijven. Voor baby's die in het ziekenhuis liggen of te vroeg geboren zijn wordt wel geadviseerd om flessen en spenen te steriliseren.

Pas op met resten vaatwasmiddel

Deskundigen die zich bezighouden met een gezond en veilig milieu stellen dat er resten van de vaatwastabletten in de flessen en spenen kunnen achterblijven. Daarom is het altijd belangrijk om de flessen en spenen na te spoelen. Ook moet je niet denken dat je vaatwasser een sterilisator is: de meeste vaatwasmachines bereiken niet de hoge temperaturen die nodig zijn om te kunnen steriliseren.

Magnetronsterilisator

Met deze wetenschap is een magnetronsterilisator of een flessenwarmer met sterilisatorfunctie zo slecht nog niet. Door het gebruik van de intensieve hitte dood je in een keer alle huishoudelijke en ziekmakende bacteriën en schimmels. Er zijn flessenwarmers die niet alleen flessen en potjes kunnen verwarmen, maar ook kunnen steriliseren! Daarnaast zijn er magnetronsterilisatoren waarmee je in één keer een grote hoeveelheid flessen, spenen en fopspenen in de magnetron helemaal steriel kunt maken!

Uitdruiprekjes voor flessen en spenen

Voor vochtige flessen en spenen die moeten uitdruipen zijn er talloze leuke uitdruiprekjes verkrijgbaar. Daarmee zorg je voor een schoon en opgeruimd aanrecht en het staat ook nog eens mooi!