Over flesvoeding

Pauline Oosterbaan november 2nd, 2017

difrax flesvoedingEr kan vroeg of laat een moment komen dat je gaat starten met flesvoeding. Wil je dat je kind zowel borstvoeding als flesvoeding krijgt, dan is het aan te raden dit na vijf weken aan de borst te gaan aanleren. Tussen de vier en acht weken pakken baby’s namelijk gemakkelijk de fles. Zo leer je ze twee zuigtechnieken aan. Start je te vroeg met het aanbieden van een speen, dan zou dit kunnen leiden tot tepel-speenverwarring. Wacht je te lang, dan kan het zijn dat je kindje de fles niet meer accepteert.

Welke fles en welke speen?

Voor de flesvoeding heb je minimaal nodig: 2 flesjes, 2 spenen, 1 rager om de flesjes mee te reinigen en een flessenwarmer of magnetron. Is je baby nog klein dan zijn de flesjes van 125 ml handig, voor grotere baby’s zijn flessen van 250 tot 300 ml geschikt. Met een sterilisator maak je de flessen snel weer steriel. In het begin zul je wat moeten experimenteren met flessen en spenen voordat je de ideale fles en speen hebt ontdekt.

Is je baby een snelle drinker of heeft hij of zij snel last van krampjes, dan zijn flessen met speciale ventielsystemen die ervoor zorgen dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt, misschien dé oplossing. Veel voedingssystemen proberen met hun brede, flexibele en zelfs dubbele speensystemen de moederborst zo goed mogelijk na te bootsen. Wat betreft de vorm is een fles met een wijde hals handig: die is gemakkelijk schoon te houden. Let erop dat de maatverdeling duidelijk is. En denk vooruit: een kleine fles kan in het begin handig zijn, maar wat als de baby grotere hoeveelheden gaat drinken? Bekende merken flessen en spenen zijn: Philips AVENT, Béaba, Nüby, Dr. Brown's, Tommee Tippee, Chicco, VacuLess, Medela, Difrax.

Verschillende spenen

Sommige spenen bootsen de borst na, met een brede basis en een korte speen: prettig als je overstapt van borst naar fles. Een dentalspeen is gunstig voor de ontwikkeling van de tong en kaken. En voor de gulzige drinker is de antilekspeen handig: die zorgt dat de melk niet gelijk toestroomt.

Verbod op Bisfenol A in babyflessen

Op veel verpakkingen zie je het logo: Bisphenol  A vrij staan. Wat betekent dat? De Europese Commissie heeft besloten dat er met ingang van 1 juni 2011 geen Bisfenol A meer in babyflessen verwerkt mag worden omdat deze stof een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling en het immuunsysteem van jonge kinderen. Bisfenol A is een belangrijke bouwsteen voor het maken van polycarbonaat, een harde, doorzichtige plasticsoort die wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie voor bijvoorbeeld water- en frisdrankflessen, CD’s en DVD’s en dus ook voor zuigflessen voor baby’s! Milieudeskundigen beweren al jaren dat deze stof, zelfs in geringe hoeveelheid, schadelijk kan zijn voor jonge kinderen; het is een hormoonverstorende stof die de hersenontwikkeling kan stagneren. Juist in zuigelingentijd kregen kinderen het meeste Bisfenol A binnen, 10 tot 20 maal meer dan een baby aan de borst! Gelukkig zijn nu alleen BPA vrije flessen toegestaan en deze zijn herkenbaar aan het logo BPA free, of Bisphenol A vrij.

Terug naar de glazen fles?

Ook de glazen fles kan een veilig alternatief zijn. Daarin zitten geen schadelijke stoffen en bovendien zal een glazen fles niet snel omvallen. Maar het risico op breken is natuurlijk wel aanwezig.

Tips voor het kopen van flessen en spenen:

  • Kijk of er een duidelijke maatverdeling op de fles staat.
  • Koop een speen die bij de fles past: een te kleine speen kan losschieten.
  • Kook flessen en spenen voor het eerste gebruik uit en doe dit daarna regelmatig.
  • Vervang een speen na ongeveer zes weken.
  • Controleer de spenen regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes.
  • Laat je baby een glazen fles nooit zelf vasthouden.

Op zoek naar meer deskundige informatie? Schrijf je dan GRATIS in voor de online Mama Masterclass!>>